Succes: data­center Zeewolde in de ijskast


29 maart 2022

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund die het kabinet oproept een pas op de plaats te maken met de de bouw van het Facebook-datacenter in Zeewolde. De regering moet eerst nagaan of dit mogelijk in strijd is met het rijksbeleid. Fractievoorzitter Esther Ouwehand spreekt van "een tegenvaller voor Facebook, maar een enorme opsteker voor klimaat en natuur, burgers en boeren".

Kort na de aangenomen PvdD-motie maakte Facebook bekend de plannen voor het datacenter in de ijskast te zetten. "En daar blijft het project ook als het aan de Partij voor de Dieren ligt", reageert Kamerlid Christine Teunissen. "De inwoners van Zeewolde hebben met hun stem bij de gemeenteraadsverkiezingen een krachtig signaal afgegeven dat een meerderheid dit enorme datacenter niet wil. Vorige week sprak ook een overweldigende meerderheid van de Eerste Kamer zich uit tegen de plannen en nu heeft ook de Tweede Kamer gezegd: eerst een integrale visie op ruimtelijke ordening voordat we zo'n energieslurper op onze schaarse grond zetten."

Meta
Het megadatacenter van Facebook-moederbedrijf Meta zou maar liefst 166 hectare in beslag nemen – te vergelijken met 250 voetbalvelden – en de hoeveelheid duurzame energie verbruiken waarmee 450.000 huishoudens van groene energie voorzien zouden kunnen worden. De Partij voor de Dieren vindt dat de beperkte duurzame energie die in Nederland wordt opgewekt in de eerste plaats moet gaan naar huishoudens, niet naar een energieslurpend datacenter. Daarnaast gaat het om een gebied dat bestaat uit vruchtbare kleigrond, die hard nodig zal zijn bij de overgang naar biologische landbouw.

Gerelateerd nieuws

Zoönosen in varkenshouderij gemonitord

De regering komt zo snel mogelijk met een monitoringssysteem voor zoönosen in de varkenshouderij. Dit nadat een voorstel van ...

Lees verder

Dieren krijgen een plaats in crisisdraaiboeken

De minister van Justitie en Veiligheid gaat op verzoek van de Partij voor de Dieren ook dieren een plaats geven in crisisdraa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief