Tweede Kamer tegen EU: stop plant­aardige zuivel­censuur én stie­ren­vecht­sub­sidies


Voor­stellen PvdD aange­nomen

23 april 2021

Een brede Kamermeerderheid heeft zich achter de voorstellen van de Partij voor de Dieren geschaard die de Europese Unie oproepen om te stoppen met plantaardige zuivelcensuur en subsidies voor stierenvechten.

In de Europese Raad ligt een vergaand voorstel om plantaardige zuivelvervangers aan zulke verpakkingsregels te onderwerpen dat niets meer doet denken aan een koemelkverpakking. Daarnaast verstrekt de Europese Unie nog altijd belastinggeld aan fokkers van stieren voor gevechten. Dankzij de aangenomen moties van PvdD-Kamerlid Leonie Vestering moet de minister van LNV zich hier bij de Europese Raad tegen verzetten.

Plantaardige zuivelcensuur
“Het plan dat nu voorligt in de EU, gaat zo ver dat producten als haver- en sojamelk niet meer in een verpakking verkocht mogen worden dat doet denken aan een koemelkpak. Eerder is de naamgeving van dit soort producten al ingeperkt. De plantaardige producten mogen bijvoorbeeld geen melk of yoghurt heten. Ook mag de verpakking niet vermelden dat het product ‘geen melk bevat’, terwijl dat waardevolle allergeneninformatie is. Met de huidige voorstellen wordt het straks bijna onmogelijk om nog plantaardige alternatieven voor zuivel aan te bieden”, legt Vestering uit.

Stierenvechtsubsidies

De EU verstrekt nog steeds subsidies van belastinggeld aan fokkers van stieren voor gevechten. Ook in de EU tekent zich een meerderheid af om dit te verbieden. Vestering: “Het is onverteerbaar dat het afschuwelijke leed van stieren bij het stierenvechten mede mogelijk wordt gemaakt met geld van de Nederlandse belastingbetaler. Subsidies voor dit bloedvergieten moeten onmiddellijk stopgezet worden. Daarom is het belangrijk dat de Tweede Kamer met overgrote meerderheid duidelijk heeft gemaakt aan de regering dat Nederland zich tegen stierenvechten moet blijven verzetten.”

Gerelateerd nieuws

Geen schadelijk ‘natuurherstel’ zolang stikstofuitstoot niet wordt aangepakt

Zolang de stikstofuitstoot niet flink vermindert, is het treffen van maatregelen om de natuur te herstellen dweilen met de kr...

Lees verder

PvdD: 'Houd de verkoop van dolfijnen aan China tegen'

De Partij voor de Dieren heeft de regering gevraagd om de door het Dolfinarium geplande verkoop van dolfijnen, walrussen en z...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief