PvdD: 'Houd de verkoop van dolfijnen aan China tegen'


6 mei 2021

De Partij voor de Dieren heeft de regering gevraagd om de door het Dolfinarium geplande verkoop van dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen aan een Chinees pretpark te stoppen. In april kondigde het Dolfinarium aan een nieuwe koers in te slaan, waarbij een aantal dieren weg zouden moeten. Zo zegt het Dolfinarium meer ruimte te maken voor de tientallen dieren die overblijven. Tegelijk kondigt het park aan niet voor 2029 te beginnen met het diervriendelijker maken van de huidige betonnen bassins waar de dolfijnen verblijven.

“Straks moeten de dolfijnen, na een lang transport, wéér kunstjes gaan doen voor publiek. Voor de dolfijnen die naar China gaan is dit geen enkele verbetering. En de overblijvers moeten nog steeds kunstjes blijven vertonen en worden in een totaal ongeschikte omgeving gehouden. De minister moet helpen met een passende oplossing, zoals overplaatsing naar een goed opvangcentrum in Europa”, vindt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.

De Partij voor de Dieren heeft de minister van Landbouw om tekst en uitleg gevraagd over de omstreden exportplannen en vreest dat de dieren in China weer voor shows zullen worden gebruikt. “Er is op dit moment geen enkele garantie dat de dieren in China beter gehuisvest worden en geen shows hoeven te doen. De enige garantie die er is, is dat het Dolfinarium eraan verdient. Nederland moet niet langer meewerken aan deze trieste vertoningen”, aldus Wassenberg.

Maar ook op de verdere plannen van het Dolfinarium is veel kritiek. Zo stelt het Dolfinarium vereiste aanpassingen aan de veel te krappe en ontoereikende bassins uit. Een onderzoekscommissie die in 2019 het Dolfinarium onderzocht had felle kritiek op de dieronvriendelijke huisvesting. Wassenberg: “Het Dolfinarium voldoet al jaren niet aan de Europese richtlijnen voor dierenwelzijn. Al die tijd weigert het Dolfinarium de betonnen bassins voor de dolfijnen aan te passen. Er is wel geld om een glijbanenpark te bouwen, maar de kleine en ondiepe dolfijnenverblijven blijven ongewijzigd. Nu geeft het Dolfinarium aan deze pas vanaf 2029 aan te zullen passen. Dat is echt onacceptabel. De minister móet hier consequenties aan verbinden.”

Lees de Kamervragen hier.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Tweede Kamer tegen EU: stop plantaardige zuivelcensuur én stierenvechtsubsidies

Een brede Kamermeerderheid heeft zich achter de voorstellen van de Partij voor de Dieren geschaard die de Europese Unie oproe...

Lees verder

PvdD roept minister Schouten op de meest giftige pesticiden direct van de markt te halen

In 2015 stelde de Europese Unie dat 84 soorten schadelijk landbouwgif alleen door lidstaten mogen worden toegelaten indien er...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief