Misstanden in slachthuis 'bewust' vlees


Toezicht faalt struc­tureel. Minister moet hard ingrijpen

31 januari 2020

RTL Nieuws bracht vanochtend beelden naar buiten van mishandelingen van varkens in slachthuis Westfort in IJsselstijn. Westfort zegt producent van 'bewust' vlees te zijn: biologisch vlees en vlees met Beter Leven Keurmerk. De Partij voor de Dieren roept de minister Schouten op tot hard ingrijpen.

Op de beelden is te zien dat varkens hardhandig uit vrachtwagens geslagen worden, dat kreupele varkens aan hun staart worden getrokken en zieke dieren worden opgejaagd. Op enkele beelden staan dierenartsen van de NVWA gewoon toe te kijken als de varkens worden geslagen. Soms is te zien dat de dierenartsen van de NVWA zelf ook met de peddel varkens slaan.

Esther Ouwehand: “Dit is volstrekt bizar. Ik zal minister Schouten opnieuw op het matje roepen. Ze moet nu ingrijpen. Wat ons betreft moet grondig de bezem door de NVWA. Schouten faalt in haar aanpak om de NVWA op orde te krijgen. Onderzoek heeft onlangs weer bevestigd dat er bij de NVWA dierenartsen werken die nog nooit hebben gehandhaafd en dat ook niet van plan zijn. Ze weigeren om hierbij in te grijpen of boetes uit te delen. Maar NVWA-dierenartsen die zelf de dieren slaan, is een nieuw dieptepunt. Walgelijk. Deze NVWA’er moet direct worden ontslagen.”

Ook bevestigen deze beelden nogmaals: of een varken nou komt van een gangbaar bedrijf of een bedrijf met een biologisch of Beter Leven keurmerk: allemaal komen ze op dezelfde ellendige manier aan hun einde.

De minister heeft in reactie op het nieuws aangegeven dat ze - eindelijk - de slachtsnelheid omlaag wil brengen, waar de Partij voor de Dieren al jaren voor pleit. Dat is een goede stap, maar veel zal afhangen van de uitvoering. Om echt iets te kunnen veranderen, moet het aantal dieren dat wordt geslacht in Nederland minstens met de helft teruggebracht.

Ouwehand: “Deze beelden komen van een groot slachthuis, met permanent NVWA-toezicht en ook nog cameratoezicht. En nog doen zich dit soort situaties voor. Het enige dat helpt, is het aantal dieren dat wordt geslacht in Nederland minstens met de helft terugbrengen. Met slachttempo’s van 650 varkens per uur in één slachthuis en 642 miljoen dieren die per jaar in Nederland worden geslacht, is het onmogelijk om ernstige misstanden op het gebied van dierenwelzijn en hygiëne te voorkomen. Als je niet normaal kan handhaven, moet je de slacht stilleggen, heb ik al vaker tegen de minister gezegd. Anders kies je er willens en wetens voor dat talloze dieren ernstig worden mishandeld en dat ziek vlees in de schappen komt.”

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand stelt zich kandidaat als lijsttrekker verkiezingen 2021

Tweede Kamerfractievoorzitter en partijleider Esther Ouwehand heeft op het congres van de Partij voor de Dieren bekend gemaak...

Lees verder

Kamerlid Frank Wassenberg doet aangifte tegen slachthuis Westfort en tegen NVWA

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren heeft vandaag aangifte gedaan bij de politie tegen slachthuis W...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief