Steun voor pleidooi Wassenberg: Maak heldere produc­tie­af­spraken over plastic verpak­kingen


15 maart 2018

Kamerlid Frank Wassenberg heeft zich met succes sterk gemaakt voor duidelijke productieafspraken over plastic verpakkingen, zodat recycling beter en eenvoudiger wordt. Zijn moties kregen een brede steun van de Kamer en van staatssecretaris Van Veldhoven. Wassenberg: “Bij het productieproces van plastic valt nog heel veel winst te behalen. Meer dan bij scheiding van afval achteraf. Daarom ben ik blij dat de staatssecretaris zich gaat inzetten voor heldere productieafspraken op Europees niveau.”De verpakkingsindustrie gebruikt zeker 250 soorten plastics in verpakkingen, waarvan slechts een klein deel gerecycled kan worden. De Partij voor de Dieren vindt dat het aantal soorten plastic flink teruggebracht moet worden zodat recycling veel eenvoudiger wordt. Wassenberg: “De kwaliteit van plastics moet beter en uniformer.” Met een motie maande hij de staatssecretaris zich hier sterk voor te maken bij de onderhandelingen over de Europese Plastic Strategie. Van Veldhoven nam deze motie over, wat betekent dat ze de inhoud ervan steunt.

Met een tweede motie riep Wassenberg op tot het maken van Europese afspraken over een verplicht percentage gerecycled plastic in verpakkingen. “Fabrikanten moeten gedwongen worden meer gerecycled plastic te gebruiken”, meent Wassenberg. Deze oproep vond gehoor bij een grote meerderheid van de Tweede Kamer. Alleen de PVV stemde tegen.

De motie van Wassenberg voor een verbod op microplastics in cosmetica en verf is aangehouden. Staatssecretaris Van Veldhoven had in het debat al toegezegd de mogelijkheden voor een dergelijk verbod te gaan bestuderen.

Gerelateerd nieuws

PvdD enige partij met meer vrouwen dan mannen op de kieslijst

De Partij voor de Dieren is van alle deelnemende politieke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart de enige pa...

Lees verder

Bescherm mens en dier: sluit eendenhouderijen

De Partij voor de Dieren waarschuwt voor het grote gevaar van vogelgriepuitbraken op eendenhouderijen. Eenden blijken veel ge...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief