Regering komt met plan van aanpak voor corona in de vlees­in­du­strie


PvdD-voorstel aange­nomen

16 oktober 2020

De regering moet aan de slag met een plan van aanpak voor de bestrijding van het coronavirus in de vleesindustrie, om uitbraken te voorkomen en nieuwe brandhaarden tijdig op te sporen. Dit nadat een Kamermeerderheid instemde met een voorstel van de Partij voor de Dieren. Bedrijven in de vleesindustrie zijn over de hele wereld brandhaarden voor Covid-19 gebleken.

“Mensen in slachthuizen werken schouder aan schouder om de extreem hoge slachttempo’s bij te kunnen houden. En de productie wordt nu zelfs nog verder verhoogd. Niet omdat de dreiging van het coronavirus is afgenomen, integendeel zelfs, maar om nog meer varkensvlees te kunnen exporteren naar China. Daar mogen we onze volksgezondheid niet voor op het spel zetten., vindt PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand.

"In Duitsland moest een hele regio in lockdown nadat 1500 medewerkers van één slachthuis besmet bleken met het virus. Eén infectie kan in deze omgeving al snel leiden tot een clusterbesmetting van honderden mensen. Doordat er nu in Duitse slachthuizen zeer intensief wordt gecontroleerd, zijn vorige week weer 175 besmettingen geconstateerd in twee slachthuizen, ondanks alle maatregelen die zijn ingevoerd om dit te voorkomen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie in Nederland beter is.”

Eerder riep de Tweede Kamer door het aannemen van een motie van de Partij voor de Dieren al op om direct de slachttempo’s te verlagen, zodat minder medewerkers nodig zijn en zij minder dicht op elkaar hoeven te werken. De minister is bezig te onderzoeken hoe dit wettelijk kan worden verankerd. Ouwehand: “Theaters houden zich keurig aan de regels, en daar wordt wel weer opnieuw hard ingegrepen door dit kabinet. Maar de vleessector krijgt ruim baan om de productie te verhogen. Dat is niet uit te leggen. De minister moet alles op alles zetten om corona-brandhaarden in slachthuizen te voorkomen. Als we gaan zitten wachten tot er een melding komt vanuit een slachthuis, dan zijn we te laat. ”

Gerelateerd nieuws

PvdD fel tegen nieuwe genetisch gemanipuleerde soja op Europese markt

De Partij voor de Dieren is fel tegen de toelating van een nieuwe generatie genetisch gemanipuleerde soja op de Europese mark...

Lees verder

Nertsenfokkerij mogelijk groter gevaar volksgezondheid dan minister beweert

Het Deense RIVM (Statens Serum Institut) waarschuwt dat de varianten van het coronavirus die zijn ontstaan in de Deense nerts...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief