PvdD fel tegen nieuwe genetisch gema­ni­pu­leerde soja op Europese markt


8 oktober 2020
De Partij voor de Dieren is fel tegen de toelating van een nieuwe generatie genetisch gemanipuleerde soja op de Europese markt. “Het is verboden deze soja in Europa te verbouwen, maar importeren mag wel? Dan komt het toch op ons bord terecht. Onacceptabel”, vindt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg, die landbouwminister Schouten oproept zich hier in Brussel tegen te verzetten.

De Europese Commissie heeft onlangs de toelating goedgekeurd van een soja die door Bayer (voorheen Monsanto) genetisch tolerant is gemaakt tegen drie onkruidverdelgers: dicamba, glufosinaat-ammonium en glyfosaat. “De eerste twee gifstoffen zijn in Europa verboden. Niet voor niets. Maar blijkbaar vindt de EU het geen probleem dat gewassen met deze gifresten onze markt op komen via de import vanuit andere landen, zowel voor veevoer als menselijke consumptie. Zo komt het via een omweg toch op ons bord terecht”, zegt Wassenberg, die van de minister wil weten wat de Nederlandse positie in de EU was toen dit besproken werd.

‘Ongelijk speelveld’
De Partij voor de Dieren heeft ook kritiek op het feit dat met de toelating van deze soja – die die in Europa niet verbouwd mag worden - Europese boeren weggeconcurreerd worden. “De EU stelt in de Green Deal dat Europese boeren zelf meer eiwitgewassen moeten gaan telen, maar hoe kunnen ze concurreren tegen dit minder duurzame, goedkope spul uit Noord-Amerika? Hiermee wordt een ongelijk speelveld gecreëerd voor Europese boeren”, stelt Wassenberg.

De Partij voor de Dieren roept minister Schouten dan ook op om zich in Brussel in te zetten op een terugdraaiing van de toelating. Daarnaast wil Wassenberg weten of de minister zich in de toekomst sterk zal maken om vergelijkbare toelatingen te voorkomen.
Tot slot pleit de PvdD voor etikettering op producten van dieren (zoals vlees, zuivel en eieren) die met genetisch gemanipuleerde gewassen zijn gevoerd. Hierdoor krijgt de consument de keuze om dit niet te kopen, en kunnen Nederlandse boeren zich onderscheiden wanneer zij ervoor kiezen de genetisch gemanipuleerde soja niet te gebruiken.