Nert­sen­fok­kerij mogelijk groter gevaar volks­ge­zondheid dan minister beweert


Deense RIVM noemt de virus­va­ri­anten die zijn ontstaan in de nert­sen­fok­kerij bijzonder zorg­wekkend

20 oktober 2020

Het Deense RIVM (Statens Serum Institut) waarschuwt dat de varianten van het coronavirus die zijn ontstaan in de Deense nertsenfokkerij, een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de volksgezondheid. De ‘nertsenvarianten’ van het virus zouden mogelijk ongevoelig zijn voor de ontwikkelde vaccins, wat zou betekenen dat vaccins niet zullen werken. Intussen zijn er al minstens 150 Deense nertsenfokkers besmet en worden deze virusvarianten ook op andere plekken in de regio teruggevonden, waaronder in een verpleeghuis. “De nertsenfokkerij is mogelijk een veel groter gevaar voor de volksgezondheid dan het kabinet steeds beweerde. Nederland moet zich in Europees verband gaan inzetten om de nertsenfokkerij ook in andere landen onmiddellijk stil te leggen, want door blijven gaan is niet uit te leggen,” vindt PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand.

“Het is onacceptabel als blijkt dat de vaccins niet werken omdat Europese regeringen er alles aan hebben gedaan om een achterhaalde en ronduit gevaarlijke bedrijfstak in de benen te houden. Dat zou betekenen dat, zolang de nertsenfokkerij in andere landen niet wordt stilgelegd, mensen door een gemuteerde ‘nertsenvariant' van het virus nog altijd heel ziek kunnen worden. Nederland was het eerste land ter wereld dat te maken kreeg met de uitbraak van Covid-19 in nertsenfokkerijen. Wat ons betreft heeft de minister een dure plicht om zich in Europa in te zetten voor het geheel stilleggen van de nertsenfokkerij,” legt Ouwehand uit.

Net als in Nederland zijn in Denemarken tientallen nertsenfokkerijen besmet met het coronavirus. Van minstens 150 Deense medewerkers is inmiddels vastgesteld dat zij besmet zijn met een nertsenvariant van het virus, die zich inmiddels ook verspreidt onder de bevolking. Ook in Nederland zijn volgens een onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van Marion Koopmans van het Erasmus MC inmiddels vijf virusvarianten ontstaan door het overspringen van het virus van mens op nerts en andersom. Ouwehand wil van de minister weten in hoeverre wordt onderzocht of deze virusvarianten zich ook in Nederland verder hebben verspreid onder de bevolking.


[1] https://www.information.dk/indland/leder/2020/10/situationen-alarmerende-corona-blandt-mink-alvorlig-trussel-folkesundheden?


Gerelateerd nieuws

Regering komt met plan van aanpak voor corona in de vleesindustrie

De regering moet aan de slag met een plan van aanpak voor de bestrijding van het coronavirus in de vleesindustrie, om uitbrak...

Lees verder

Regering moet wildgroei aan biomassacentrales voorkomen

De regering moet met een plan van aanpak komen om de wildgroei aan biomassacentrales te voorkomen. Een meerderheid van de Twe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief