PvdD: Verbod op vuur­pijlen


22 november 2018

De Partij voor de Dieren vraagt het kabinet vandaag om een verbod op de verkoop van vuurpijlen. De veiligheid bij het afsteken van de pijlen kan niet gegarandeerd worden; geen enkel lanceerapparaat doorstond de test van de inspectie. Het kabinet heeft eerder dit jaar toegezegd alsnog een verbod op de verkoop van vuurpijlen in te stellen als de lanceerapparaten van vuurpijlen niet veilig blijken te zijn.

“Vuurpijlen veroorzaken van al het vuurwerk de meeste slachtoffers. Een feest bouwen met onberekenbare vuurpijlen is letterlijk spelen met vuur. Dat is wat het kabinet nu doet door een verkoopstop keer op keer uit te stellen”, zegt Christine Teunissen, Kamerlid van de Partij voor de Dieren.

De PvdD wijst al lang op de risico’s van consumentenvuurwerk. Elke jaarwisseling raken honderden mensen gewond, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn omstanders of voorbijgangers. Teunissen: "In het belang van dieren, natuur en milieu én onze eigen veiligheid willen we de vuurwerktraditie omvormen naar professionele vuurwerkshows"

De roep van de Partij voor de Dieren om een algeheel verbod op consumentenvuurwerk vindt steeds meer weerklank. Ook artsen, burgemeesters, brandweer en politie pleiten al langer voor een verbod.

Lees hier de vragen die Teunissen vandaag heeft gesteld aan het kabinet.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe eetcultuur op ministerie OCW: 'Carnivoor? Geef het door!'

Minister Van Engelshoven heeft op verzoek van PvdD-Kamerlid Christine Teunissen toegezegd het concept 'Carnivoor? Geef het do...

Lees verder

Sneller verbod op varend ontgassen

Het verbod op 'varend ontgassen' is een stap dichterbij. Minister Van Nieuwenhuizen gaat op verzoek van de Partij voor de Die...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief