Sneller verbod op varend ontgassen


23 november 2018

Het verbod op 'varend ontgassen' is een stap dichterbij. Minister Van Nieuwenhuizen gaat op verzoek van de Partij voor de Dieren onderzoeken of zij het schoonblazen van tanks door binnenvaartschepen tijdens de vaart eerder dan in 2020 kan verbieden. Ook zegde zij toe het ontgassen maximaal in te perken tot een nationaal verbod geldt.

Rond Nederlandse vaarwegen worden mensen blootgesteld aan petrochemische stoffen, waaronder kankerverwekkend benzeen. De stoffen komen vrij bij het varend ontgassen; tijdens de vaart ontdoen binnenvaarttankers hun tanks van ladingresten. Schepen uit Duitsland komen zelfs naar Nederland om hier te ontgassen en dan terug te keren, omdat in Duitsland wel een verbod geldt en in Nederland niet.

Tot nu toe hebben inspanningen van het kabinet voor de invoering van een internationaal verdrag over varend ontgassen niets opgeleverd. Intussen blijft de uitstoot van schadelijke gassen doorgaan. Ook provinciale verordeningen blijken niet toereikend. Uit de beantwoording van eerdere vragen van de PvdD blijkt dat de provinciaal ingestelde verboden niet op de Rijkswateren gelden.

'Onacceptabel'
Christine Teunissen, Kamerlid PvdD: "Het ontgassen gaat maar door en het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Het is onacceptabel dat de minister deze vergiftiging nog twee jaar langer zou toestaan. We verwachten nu actie om omwonenden te beschermen. Als onze buren een verbod in kunnen stellen, kunnen wij het ook."

Hoe de minister het ontgassen kan inperken en wanneer zij tot een verbod over wil gaan, zal blijken uit een brief die zij voor het Algemeen Overleg Maritiem op 6 december naar de Tweede Kamer stuurt.

Gerelateerd nieuws

PvdD: Verbod op vuurpijlen

De Partij voor de Dieren vraagt het kabinet vandaag om een verbod op de verkoop van vuurpijlen. De veiligheid bij het afsteke...

Lees verder

Proefballonnen verdienen proefproces

PvdD-Kamerlid Christine Teunissen heeft aangifte gedaan tegen Klaas Dijkhoff wegens het dumpen van 500 ballonnen, linten en w...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief