Nieuwe eetcultuur op minis­terie OCW: 'Carnivoor? Geef het door!'


Minister Van Engels­hoven kiest voor plant­aardige diners als norm

19 november 2018
Minister Van Engelshoven heeft op verzoek van PvdD-Kamerlid Christine Teunissen toegezegd het concept 'Carnivoor? Geef het door!' uitgangspunt te maken bij diners georganiseerd door het ministerie van OCW. Dit concept keert de sociale norm om: menu's zijn standaard plantaardig en liefhebbers van vlees, vis en zuivel geven hun dieetwens door.

Teunissen spreekt van 'een doorbraak': "Ik vind het geweldig dat de minister kiest voor een dergelijke voorbeeldfunctie. Het kabinet erkent al sinds 2005 dat vlees en zuivel de meest milieubelastende onderdelen vormen van ons voedselpakket. Ik hoop van harte dat ook andere ministeries dit duurzame voorbeeld zullen volgen."

Het concept 'Carnivoor? Geef het door!' is ontwikkeld door prof. Henriƫtte Prast. Het plan is even simpel als doeltreffend. Waar nu vegetariƫrs en vegans geacht worden hun menuvoorkeuren door te geven, zou dat voortaan moeten gelden voor vleesliefhebbers. Diners op het ministerie zijn dus standaard plantaardig, tenzij iemand doorgeeft vlees, vis of zuivel op prijs te stellen bij de maaltijd. Teunissen: "De keuzevrijheid blijft dus geheel in stand, alleen de sociale norm wordt omgedraaid."

Eerder besloot de Duitse regering al tot het invoeren van vegetarisch als norm bij regeringsdiners. Ook de Ierse oud-president heeft opgeroepen in het kader van de strijd tegen de opwarming van de aarde te kiezen voor plantaardige maaltijden.

Tijdens het kunst- en cultuurdebat vandaag bleek dat de definitie van cultuur voor verschillende fracties aanleiding vormde cultuur in bredere zin te beschouwen. Christine Teunissen zag in die verbreding van het debat aanleiding ook de eetcultuur op het ministerie in het debat te betrekken.

Gerelateerd nieuws

'Dieren hebben beschutting en ruimte nodig, niet de kogel'

De Partij voor de Dieren is verheugd over het feit dat met het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen gewacht wordt...

Lees verder

PvdD: Verbod op vuurpijlen

De Partij voor de Dieren vraagt het kabinet vandaag om een verbod op de verkoop van vuurpijlen. De veiligheid bij het afsteke...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief