PvdD tegen uitzetten edel­herten in Brabant


8 oktober 2015

De Partij voor de Dieren verzet zich in de Tweede Kamer tegen het plan om edelherten uit te zetten in Noord-Brabant. Esther Ouwehand heeft dinsdag een motie ingediend om nieuwe problemen als in de Oostvaardersplassen en de Amsterdamse Waterleidingduinen te voorkomen.

In een recent debat over de Oostvaardersplassen heeft Esther Ouwehand bezwaar gemaakt tegen het uitzetten van dieren in omheind gebied, omdat het beter is natuurgebieden met elkaar te verbinden waarna dieren er zichzelf kunnen vestigen. Staatssecretaris Dijksma was het hiermee eens. Daarom heeft de Partij voor de Dieren dinsdag tijdens het VAO Natuurbeleid de staatssecretaris opgeroepen zich te verzetten tegen het plan om edelherten uit te zetten in natuurgebied De Scheeken, gelegen tussen Boxtel en Best.

Ouwehand: “We zien dat het uitzetten van edelherten in omheinde gebieden tot nu toe steeds tot grote problemen en publieke verontwaardiging leidt. De staatssecretaris kan hier in Brabant nu een stokje voor steken, als ze dit stokje van ons aanneemt.

Een bijkomend bezwaar is dat in het Brabantse plan de hertenpopulatie beheerd zal worden via afschot, terwijl alternatieve beheervormen mogelijk zijn. Zo vindt in de Oostvaardersplassen geen afschot (jacht) plaats, maar reactief beheer waarbij de herten zoveel mogelijk met rust worden gelaten en tegelijkertijd onnodig lijden wordt voorkomen via een genadeschot.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Esther Ouwehand heeft dinsdag ook haar diepe treurnis uitgesproken over het besluit van de gemeente Amsterdam af te zien van reactief beheer in de Amsterdamse Waterleidingduinen te kiezen voor het afschieten van 2200 damherten. Een motie van Amsterdamse PvdD-gemeenteraadslid Johnas van Lammeren om afschot tegen te gaan werd vorige week verworpen.

Geen jacht in bosrand Oostvaardersplassen
Daarnaast heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend tegen mogelijke jacht in de bosrand van de Oostvaardersplassen. Op dit moment wordt het leefgebied van de herten in de Oostvaardersplassen vergroot door de omliggende bossen gedeeltelijk open te stellen. De PvdD maakt zich zorgen dat in deze bossen mogelijk jacht toegepast gaat worden als beheer, terwijl dat voor de Oostvaardersplassen niet geldt. Daarom heeft Esther Ouwehand de regering opgeroepen om het geldende reactieve beheer in het natuurgebied ook toe te passen in de omliggende bossen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme wil referendum over TTIP

Marianne Thieme wil dat er een referendum gehouden wordt over TTIP, het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. D...

Lees verder

PvdD: landelijk verbod kattenjacht

De Partij voor de Dieren wil een landelijk verbod op het afschieten van katten. Nu Noord-Brabant als tiende provincie zo’n ve...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief