PvdD: landelijk verbod katten­jacht


9 oktober 2015

De Partij voor de Dieren wil een landelijk verbod op het afschieten van katten. Nu Noord-Brabant als tiende provincie zo’n verbod heeft ingesteld, staan nog twee provincies de jacht op katten toe. Marianne Thieme vraagt de regering een in 2013 aangenomen motie voor een totaalverbod uit te voeren.

In Nederland leven naar schatting tienduizenden katten ‘in het wild’ omdat ze zijn achtergelaten of gedumpt, of afstammen van ooit afgedankte katten. Provincies kunnen toestemming geven tot het schieten van katten met het geweer. Volgens de Dierenbescherming worden jaarlijks 8.000 tot 13.500 katten afgeschoten. Zo’n 80% hiervan zijn huiskatten met een eigenaar.

Noord-Brabant heeft onlangs als tiende provincie een verbod op de jacht van katten aangekondigd, op aandringen van de Brabants PvdD-Statenfractie. Friesland en Utrecht staan de jacht op katten nog steeds toe. Tweede Kamerfractievoorzitter Marianne Thieme roept de regering nu op om haar motie die in 2013 werd aangenomen uit te voeren en een landelijk verbod in te stellen. Thieme vraagt het kabinet daarbij het beleid rondom diervriendelijke alternatieven te optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is de TNR-methode, waarbij wilde katten worden gevangen, gecastreerd en vervolgens weer uitgezet (TNR = Trap-Neuter-Return).

Thieme: “Nog steeds zijn wilde katten, die geen provinciegrenzen kennen, in 2 provincies vogelvrij. Ik roep daarom de staatssecretaris op om mijn aangenomen motie van 7 november 2013, waarin de Kamer een landelijk verbod eist, uit te voeren.

Gerelateerd nieuws

PvdD tegen uitzetten edelherten in Brabant

De Partij voor de Dieren verzet zich in de Tweede Kamer tegen het plan om edelherten uit te zetten in Noord-Brabant. Esther O...

Lees verder

PvdD weer duurzaamste Kamerfractie

In de Duurzame 100 van Trouw heeft Esther Ouwehand dit jaar als hoogstgeplaatste politicus de 13e plaats behaald en Marianne ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief