PvdD weer duur­zaamste Kamer­fractie


10 oktober 2015

In de Duurzame 100 van Trouw heeft Esther Ouwehand dit jaar als hoogstgeplaatste politicus de 13e plaats behaald en Marianne Thieme de 29e. De Partij voor de Dieren is hiermee de enige Tweede Kamerfractie die geheel in de Duurzame 100 staat.

Voor het vierde jaar op rij staat de gehele Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren in de Duurzame 100. Kamerlid Esther Ouwehand piekt als hoogstgeplaatste politicus op nummer 13. Met Marianne Thieme ook in de top 30 staat de Partij voor de Dieren als enige fractie geheel in de Duurzame 100. Slechts 5 politici hebben dit jaar een plek in de lijst bemachtigd.

Thieme: “We zijn heel blij dat de jury jaar na jaar oog heeft voor onze inzet voor de leefbaarheid van onze planeet en inziet dat de Partij voor de Dieren met afstand de groenste partij is.”

Groeiend (inter)nationaal verzet
2015 was een fantastisch jaar voor de Partij voor de Dieren. Onder aanvoering van Marianne Thieme verdubbelde de partij ruim haar aantal zetels in de Eerste Kamer, Provinciale Staten en waterschappen. Wereldwijd zijn er nu 14 partijen voor de dieren actief, met een nieuwe nationale zetel in Portugal en een lokale zetel in New South Wales, Australië.

Thieme, onlangs uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2015, presenteerde ook haar nieuwe film One Single Planet nationaal en internationaal. In deze clusterdocumentaire toont ze niet alleen het verband tussen onze consumptie enerzijds en dierziekten, biodiversiteit, waterschaarste en voedselzekerheid anderzijds, maar legt ze samen met wetenschappers en experts ook oplossingen op deze gebieden aan de kijker voor.

Dankzij haar inzet in de Tweede Kamer moet het kabinet een strategie op stellen voor het bereiken van een duurzame samenleving in 2050. Ook sprak de Tweede Kamer onder aanvoering van Thieme uit tegen boringen op de Noordpool. Marianne Thieme luidde als eerste de alarmklok voor TTIP, het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Ook voerde ze het verzet tegen de plezierjacht aan. Met haar initiatiefnota ontmaskerde ze de PvdA, die haar kiezers beloofde een einde te maken aan de jacht louter en alleen voor de lol. Door het kiezersbedrog van de PvdA haalde de initiatiefnota het niet, maar dankzij Marianne Thieme komt er wel een verbod komt op de import van jachttrofeeën. In december zal Thieme de Kamerdelegatie leiden naar de Klimaattop in Parijs.

Duurzame luis in kabinetspels
Esther Ouwehand is de duurzame luis in de pels van het kabinet. Ze vormde het morele kompas van de Kamer tijdens de debatten over gaswinning: economie gaat niet boven alles. Ze zette succesvol de aanval in op de macht van de olie- en gasindustrie. Minister Kamp moest op de knieën voor het omkeren van de bewijslast bij mijnbouwschade: bij boringschade wordt de veroorzaker automatisch verantwoordelijk. Dit ‘de vervuiler betaalt’-principe was niet eerder van toepassing op oliebedrijven en betekent een gevoelige slag voor de fossiele winstmodellen die alle kosten afwentelen op de samenleving. In dezelfde strijd bewerkstelligde Esther dat er voorlopig geen gasboringen bij Terschelling komen. Ook dwong ze het kabinet om zijn klimaatdoelen te verhogen en voert ze de Kamer aan in de strijd tegen landbouwgif zoals imidacloprid en glyfosaat.

Esther Ouwehand is niet bang haar nek uit te steken om taboes te doorbreken, waar veel politici hun vingers niet durven te branden aan tradities of gewoonten, ook niet als er grote gevolgen zijn voor het milieu. Met succes: stond de PvdD eerst alleen in haar pleidooi voor een consumentenvuurwerkverbod, nu is er steun van politie, brandweer, artsen, burgemeesters en een meerderheid van de Nederlanders. Het kabinet ziet zich daardoor genoodzaakt vuurwerk in te perken. Ook ballonoplatingen zijn dankzij Ouwehand niet meer vanzelfsprekend. Ze kreeg het kabinet in actie tegen afval op treinstations en energieverspilling door openstaande winkeldeuren, en realiseerde een doorbraak in de strijd tegen hormoonverstoorders.

Baanbrekend was Ouwehand ook in het pleidooi voor duurzaamheid in het onderwijs. Ze brak het verzet tegen taakuitbreiding van scholen en wist de Kamer ervan te overtuigen dat duurzaamheid niet mag missen op de lesroosters van scholieren. Ook dwong Esther de Kamer zelf tot duurzamer handelen: er komt een duurzamere huisbankier en Kamerleden nemen bij buitenlandse reizen voortaan de trein.

Gerelateerd nieuws

PvdD: landelijk verbod kattenjacht

De Partij voor de Dieren wil een landelijk verbod op het afschieten van katten. Nu Noord-Brabant als tiende provincie zo’n ve...

Lees verder

PvdD slaat alarm tegen TTIP bij manifestatie in Amsterdam

Zaterdag 10 oktober werd er in verschillende grote steden in Europa gedemonstreerd tegen TTIP, het omstreden vrijhandelsverdr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief