PvdD dringt aan op sluiting Dolfi­narium na vernie­tigend rapport


28 september 2020

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft harde kritiek gekregen van de commissie Dierentuinen die het park in opdracht van minister Schouten bezocht. De dieren worden te veel gebruikt als ‘performers’, veel dierverblijven zijn ondermaats en de educatieve boodschap is ver te zoeken, luidt het vernietigende oordeel de commissie. Reden voor de Partij voor de Dieren om bij de minister opnieuw aan te dringen op sluiting van het Dolfinarium.

“De maat is nu echt vol. Er is te veel structureel mis in het Dolfinarium om nog te kunnen verantwoorden dat dit park open blijft. Morgen zal ik voor zo snel mogelijke sluiting pleiten tijdens het debat met de minister over dierenwelzijn”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.

Minister Schouten van LNV liet het Dolfinarium in oktober 2019 beoordelen door de visitatiecommissie Dierentuinen van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). In aanloop naar het debat van dinsdag 29 september stuurde zij onlangs het uitgebrachte advies naar de Kamer. De commissie heeft forse kritiek heeft op een groot deel van de dierverblijven: “te weinig uitdaging en geen of onvoldoende daglicht”. Verder stelt het rapport dat de dolfijnen en Californische zeeleeuwen te veel worden gebruikt als 'performers' en tijdens de shows onnatuurlijk gedrag moeten vertonen. Als voorbeeld noemt de commissie de clowneske optredens van de zeeleeuwen en het "rijden" van verzorgers op of hangend aan dolfijnen. "Dit brengt een verkeerde en niet educatief verantwoorde boodschap over op het publiek", aldus de commissie.

'Geen knuffeldieren'
Over de educatieve taak van het Dolfinarium is de commissie uiterst kritisch: "Er kan zoveel meer verteld worden over het soorteigen gedrag en de bedreigingen waar de diersoorten mee te maken hebben". Vooral de fotomomenten met dolfijnen en zeeleeuwen zijn de commissie een doorn in het oog. "Ze vormen een risico voor de bezoeker en zijn educatief niet van toegevoegde waarde. Ze geven een onnatuurlijk beeld van het dier aan een kind. Deze dieren zijn geen huis- of knuffeldieren. Daarnaast kan het aanraken van het dier tijdens een fotomoment een gevaar voor het kind vormen, doordat het dieren zijn met een roofdierengebit en potentieel dragers zijn van zoönosen."

Circus
De Partij voor de Dieren dringt al langer aan op de sluiting van het Dolfinarium. In 2016 sprak Ric O’Barry, voormalig trainer van Flipper en boegbeeld voor dolfijnenbescherming, op uitnodiging van de PvdD in de Tweede Kamer. Ook hij riep op tot sluiting van het Dolfinarium. Steeds meer landen verbieden het in gevangenschap houden van dolfijnen. Wassenberg: "Het dolfinarium is een circus. Dolfijnen doen kunstjes met geen ander doel dan vermaak. Dat was juist één van de argumenten om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. Verschillende Europese lidstaten hebben om die reden dolfinaria al verboden. Nederland moet dit voorbeeld snel volgen."

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

PvdD wil opheldering over rol Nederland bij automatische verlenging gifstoffen

Jaarlijks wordt de Europese toelating van tientallen soorten landbouwgif automatisch verlengd, zonder dat de verplichte veili...

Lees verder

PvdD roept op tot maximale bescherming van bijen

De Partij voor de Dieren roept landbouwminister Carola Schouten op zich in Europa sterk te maken voor de maximale bescherming...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief