PvdD roept op tot maximale bescherming van bijen


Wassenberg: ‘Carola Schouten laat zich paaien door de giflobby’

2 oktober 2020

De Partij voor de Dieren roept landbouwminister Carola Schouten op zich in Europa sterk te maken voor de maximale bescherming van bijen en hommels. Schouten lijkt onder druk van de giflobby te kiezen voor een afgezwakte richtlijn, waarbij een bijensterfte van 20 procent nog binnen de norm blijft. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg heeft hier vragen over gesteld die mede-ondertekend zijn door de SP, GroenLinks, D66, PvdA en de PVV. Daarmee toont een Kamermeerderheid zich uiterst kritisch over de gang van zaken in dit dossier.

In 2013 is op Europees niveau een bijenrichtsnoer opgesteld, de Bee Guidance, een set richtlijnen waarmee landbouwgif getoetst moet worden op de schadelijkheid voor honingbijen, hommels en wilde bijen. In dit bijenrichtsnoer wordt gesteld dat een pesticide maximaal 7 procent sterfte van een bijenkolonie mag veroorzaken. De Bee Guidance is tot op heden nog altijd niet vastgesteld en geïmplementeerd. Deze maand vindt een belangrijk overleg plaats in Brussel waarin het beschermingsniveau van bijen en hommels wordt bepaald. “Minister Schouten vindt blijkbaar die 7 procent bijensterfte te streng en pleit nu in Brussel voor gebruik van de rekenmethode BEEHAVE, die mede-ontwikkeld is door pesticideproducent Syngenta. Met die nieuwe rekenmanier kan de bijensterfte opgerekt worden tot wel 20 procent”, zegt Wassenberg. “De landbouwgifproducenten zijn daar erg voor, maar voor bijen en hommels is die verhoging funest. Schandalig dat minister Schouten zich heeft laten paaien door de landbouwgiflobby.”

Waar minister Schouten haar keuze voor het BEEHAVE-rekenmodel eerder verdedigde door te zeggen dat het wetenschappelijk onderbouwd is, blijkt uit antwoorden op eerdere vragen van de Partij voor de Dieren dat die wetenschappelijke onderbouwing helemaal niet bestaat. “De keuze van de minister lijkt dus meer beïnvloed te zijn door de pesticide-lobby dan door wetenschap,” stelt Wassenberg.

De Partij voor de Dieren en de bovengenoemde fracties roepen Landbouwminister Schouten op om alle informatie waarop de Nederlandse inzet in Europa wordt gebaseerd met de Tweede Kamer te delen. Ook roept deze Kamermeerderheid de minister op te pleiten voor de raadpleging van onafhankelijke bijenexperts om tot een goede bescherming van honingbijen, hommels en wilde bijen te komen. De Partij voor de Dieren wil een debat met minister Schouten voeren over haar inzet, voordat het besluit in Brussel genomen wordt.

Lees de schriftelijke vragen hier.

Gerelateerd nieuws

PvdD dringt aan op sluiting Dolfinarium na vernietigend rapport

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft harde kritiek gekregen van de commissie Dierentuinen die het park in opdracht van ministe...

Lees verder

PvdD fel tegen nieuwe genetisch gemanipuleerde soja op Europese markt

De Partij voor de Dieren is fel tegen de toelating van een nieuwe generatie genetisch gemanipuleerde soja op de Europese mark...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief