Partij voor de Dieren wil debat met minister over nijpende situatie dieren in de veehou­derij


1 mei 2020

De Partij voor de Dieren wil snel een debat met minister Schouten van LNV over de steeds nijpender situatie voor dieren in de veehouderij als gevolg van de coronacrisis. Door het wegvallen van de vraag uit restaurants en het buitenland raken stallen overvol en wordt er teveel geproduceerd. Onder meer 700.000 kuikens zijn al gedood omdat zij niet naar het buitenland vervoerd konden worden. Niet alleen de Partij voor de Dieren, ook de sector zelf roept nu op tot fokbeperkingen en een importstop voor vlees van buiten de EU.

De vraag naar voedingsmiddelen, waaronder vlees, is in zowel Nederland als in andere landen door het sluiten van horecagelegenheden tot wel 40% afgenomen. Zonder snelle maatregelen leidt de afgenomen vraag tot overvolle stallen, met als gevolg dat dieren moeten worden afgemaakt en vriezers vol vlees raken dat straks moet worden weggegooid. Uit Kamervragen van de Partij voor de Dieren blijkt dat 700.000 kuikens gedood zijn omdat de vluchten waarmee zij naar het buitenland zouden worden vervoerd, geannuleerd werden.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand: “Het is onacceptabel dat dieren worden doorgedraaid alsof het tomaten zijn, omdat niet tijdig is ingegrepen om de productie te beperken. De minister moet op zoek naar mogelijkheden om fok- en productiebeperkingen in te stellen om te voorkomen dat stallen overvol raken en dieren, vlees en zuivel worden vernietigd.”

Onder meer de markt voor blankvleeskalveren is stil komen te liggen. Er dreigen grote overschotten aan kalfsvlees te ontstaan nu dit vlees door de coronacrisis niet meer kan worden geëxporteerd naar Zuid-Europa, waar normaal zo’n 95% van het kalfsvlees naartoe gaat. Nederland importeert naast de 1,58 miljoen kalfjes die in de Nederlandse melkveehouderij worden geboren, jaarlijks ook nog eens zo’n 860.000 jonge kalfjes uit landen als Ierland, Letland en Denemarken. Het fokken van kalfjes leidt nu tot overvolle stallen en nog grotere dierenwelzijnsproblemen.

Gerelateerd nieuws

PvdD stelt vragen over nieuwe rekentrucs voor biomassacentrales

Te midden van de stikstofcrisis krijgen de energiecentrales in Diemen en Geertruidenberg vergunningen om flink méér stikstof ...

Lees verder

'Stel fokbeperking in om vernietiging van levende dieren te voorkomen'

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om gevolgen van coronabesmettingen bij medewerkers van slachterijen en vleesverwer...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief