PvdD stelt vragen over nieuwe reken­trucs voor biomas­sa­cen­trales


1 mei 2020

Te midden van de stikstofcrisis krijgen de energiecentrales in Diemen en Geertruidenberg vergunningen om flink méér stikstof uit te stoten dan ze voorheen deden. Zo kunnen ze meer biomassa verstoken. Kamerleden Lammert van Raan en Frank Wassenberg stellen Kamervragen aan de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In de stikstofcrisis wordt het steeds vaker duidelijk dat de meeste natuurvergunningen veel meer ruimte toelaten om stikstof uit te stoten dan het bedrijf in werkelijkheid doet. Vergunningen werden jarenlang ‘op de groei’ uitgegeven; zowel voor veehouders als voor de industrie. Voor de natuur is het van groot belang dat de stikstofuitstoot drastisch afneemt, en dus zeker niet toeneemt. Daarom diende de Partij voor de Dieren al in oktober 2019 een motie in om de niet gebruikte ruimte uit natuurvergunningen per direct in te nemen.

“Omdat die motie niet is aangenomen, komen we nu in dit soort toestanden terecht,” aldus Frank Wassenberg. “De biomassacentrales gaan flink meer stikstof uitstoten, maar ze blijven op papier nog altijd binnen de marge van hun oorspronkelijke vergunningen. En dit gaat niet om niks: één derde van de stikstofwinst die geboekt wordt door de snelheidsverlaging naar 100 km/uur, wordt nu tenietgedaan door deze biomassacentrales.” De Partij voor de Dieren pleit er daarom voor dat er bij een uitbreiding van een bedrijf gekeken wordt naar de daadwerkelijke uitstoot, en niet naar de vergunde uitstoot op papier.

Volgens Lammert van Raan is dit de zoveelste rekentruc rondom biomassacentrales: “De claim dat biomassa duurzaam is, geldt ook alleen op papier, want op korte termijn stoot het verbranden van biomassa juist meer CO2 uit dan fossiele brandstoffen. Nu wordt er dus ook met stikstof gesjoemeld, waardoor de uitstoot per saldo omhoog gaat. Dit is niet uit te leggen aan boeren, die hun stikstofuitstoot straks wel omlaag moeten brengen.”

Gerelateerd nieuws

Jongste slachtoffer van Covid-19: de Java-aap

Vandaag is het Wereldproefdierendag. Alleen al in Nederland worden jaarlijks circa een half miljoen dierproeven uitgevoerd. D...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil debat met minister over nijpende situatie dieren in de veehouderij

De Partij voor de Dieren wil snel een debat met minister Schouten van LNV over de steeds nijpender situatie voor dieren in de...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief