Regering moet wildgroei aan biomas­sa­cen­trales voorkomen


28 oktober 2020

De regering moet met een plan van aanpak komen om de wildgroei aan biomassacentrales te voorkomen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel van Partij voor de Dieren, die de regering opdraagt nationale regie te nemen over het aantal en het totale vermogen van biomassacentrales.

“Dit is ontzettend goed nieuws. Lokale overheden geven massaal toestemming om biomassacentrales te laten bouwen terwijl het verbranden van hout helemaal geen duurzame energievoorziening is. Er komt meer CO2 bij vrij dan bij het verbranden van kolen”, legt Kamerlid Lammert van Raan uit. “Bovendien worden door subsidies op houtige biomassa deze centrales in hoog tempo uit de grond gestampt, waar weer bossen voor moeten worden gekapt. Als we op deze voet doorgaan met deze mega-houtovens, dan zijn er scheepsladingen hout van over de hele wereld nodig om de centrales te laten branden. Hoog tijd dus voor een plan van aanpak van de regering om dit eindelijk een halt toe te roepen.”

Dankzij het aannemen van het voorstel van Van Raan, mede-ondertekend door Van Haga, moet de regering de wildgroei aan biomassacentrales beëindigen en het aantal tot een minimum te beperken.

Gerelateerd nieuws

Nertsenfokkerij mogelijk groter gevaar volksgezondheid dan minister beweert

Het Deense RIVM (Statens Serum Institut) waarschuwt dat de varianten van het coronavirus die zijn ontstaan in de Deense nerts...

Lees verder

Tijdelijk vuurwerkverbod om Eerste Hulp te ontlasten

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen een tijdelijk verkoopverbod op nagenoeg alle vuurwerk (categorie F2, F3, F4). De p...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief