Kamer­vragen over Binnen­hof­bar­becue van vlees­lobby


4 juli 2018

Marianne Thieme heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister-president over de barbecue van de vleeslobby die morgen wordt gehouden op het terrein van perscentrum Nieuwspoort voor ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers van de vleessector. Ook is er een brief naar het presidium gestuurd.

Al in 2004 maakte toenmalig Kamervoorzitter Weisglas afspraken met de vleessector dat er niet langer een verband gelegd mocht worden tussen het parlement en deze lobby-activiteit, en werd de naam Parlementaire Barbecue afgeschaft.

Inmiddels maakt de sector op een eigen website www.binnenhofbbq.nl duidelijk dat er geen enkel ander doel is dan ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers uit de vlees- en dranksector te fêteren en met elkaar in contact te brengen op de laatste vergaderdag van het parlementaire jaar. De sector stelt zelfs dat 'het evenement is uitgegroeid tot een vast agendapunt op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer'.

Marianne Thieme: “Het is onacceptabel dat een dergelijke schaamteloze lobbyactiviteit in het gebouw van het parlement plaatsvindt. Een product dat door het kabinet wordt aangeduid als "het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket" en dat het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs in de weg staat, zou niet het uitgangspunt moeten vormen van een dergelijk evenement. Ook in termen van de jongste GRECO-afspraken op het gebied van integriteit is het volkomen uit de tijd dat volksvertegenwoordigers en leden van de regering zich laten fêteren door de vlees- en dranksector.”

Gerelateerd nieuws

Staten Generaal van gas los

De Staten Generaal gaat van het gas los. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de motie van de Partij voor de Dieren die...

Lees verder

PvdD wil verbod op fokken en doden van eenden

Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden naar buiten gebracht over gruwelpraktijken bij Nederlandse eendenfokkers. “De b...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief