PvdD wil verbod op fokken en doden van eenden


Kamer­vragen over gruwel­prak­tijken bij eenden­fokkers

5 juli 2018

Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden naar buiten gebracht over gruwelpraktijken bij Nederlandse eendenfokkers. “De beelden zijn ronduit vreselijk”, reageert Esther Ouwehand, die Kamervragen gaat stellen. “Het leed dat weerloze eenden wordt aangedaan door de vleesindustrie is onbeschrijflijk en onacceptabel. De daders moeten onmiddellijk hun vergunning inleveren. En om een definitief einde te maken aan dit ernstige dierenleed willen wij een verbod op het fokken en doden van eenden voor vlees.”

Eerder al kwamen beelden naar buiten over het structurele lijden van eenden die gefokt worden voor hun vlees. Uit de nieuwe beelden die de dierenrechtenorganisatie Animal Rights openbaar heeft gemaakt blijkt ook nog dat de dieren bij het vangen en vervoeren opzettelijk en ernstig worden mishandeld door de fokker. Hoewel de NVWA, die toezicht moet houden op het welzijn van dieren in de veehouderij, de mishandelingen onacceptabel noemt, grijpt zij niet in. In plaats daarvan zegt de toezichthouder “in gesprek te gaan met de sector”. De Partij voor de Dieren vindt het stuitend dat op ernstige dierenmishandeling slechts een gesprekje volgt en eist zware straffen.

Per jaar worden er in Nederland 8,5 miljoen eenden gefokt en gedood. Hoewel het dieren zijn die van nature een groot deel van de tijd in het water doorbrengen, worden zij in Nederland in stallen gehouden met strooisel, zonder water, met tot zeven eenden per vierkante meter. Ouwehand: “Eenden worden structureel ernstig beperkt in het vertonen van hun natuurlijk gedrag. Niet zwemmen, niet op een natuurlijke manier voedsel zoeken, niet poetsen, niet vliegen”.

Plofeend
De Partij voor de Dieren wijst al jaren op het dierenleed bij eenden. In 2009 bleek uit onderzoek van Wageningen Universiteit dat het houden van eenden in stallen grote welzijnsproblemen oplevert. Een eend is er niet op gebouwd om de hele dag op het droge door te brengen. De eenden in de vleeseendenhouderij al helemaal niet, omdat ze net als de plofkip zijn doorgefokt om extra veel borstvlees te ontwikkelen. Gewrichtsontstekingen en botafwijkingen zijn het gevolg. Bij ouderdieren is de sterfte maar liefst 10 procent. Van de kuikens komt 3 procent niet levend de stal uit. Samen zo’n kwart miljoen dieren per jaar.

Toenmalig minister Verburg erkende dat eenden water nodig hebben en riep de sector in 2009 op om daarvoor te zorgen. De sector zei dat dat te duur was, waardoor hier niets mee is gedaan. “Bijna tien jaar later leven eenden in de Nederlandse veehouderij dus nog altijd op het droge, terwijl zowel de wetenschap als de politiek heeft erkend dat dat zorgt voor onacceptabel dierenleed”, aldus Ouwehand.

Eenden blijken bovendien gevoeliger voor vogelgriep dan kippen, waardoor sneller gevaarlijke uitbraken kunnen ontstaan. Eerder dit jaar brak voor de derde keer in vier jaar vogelgriep uit bij dezelfde eendenhouderij. Ook daarover stelde de Partij voor de Dieren toen Kamervragen.

Foto: Animal Rights

Gerelateerd nieuws

Kamervragen over Binnenhofbarbecue van vleeslobby

Marianne Thieme heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister-president over de barbecue van de vleeslobby die morgen wo...

Lees verder

Uitkomst klimaattafels boterzachte compromissen

De Partij voor de Dieren is van mening dat de resultaten van maandenlang gepolder aan de klimaattafels niet meer zijn dat bot...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief