Gezondheid kinderen in gevaar door kabi­nets­beleid


22 december 2014

Gemeenten bouwen snelwegen te dicht bij scholen en scholen te vlak bij wegen. Door de luchtvervuiling op schoolpleinen lopen kinderen ernstige gezondheidsrisico’s. De Partij voor de Dieren roept om maatregelen zodat alle kinderen veilig buiten kunnen spelen.

De partij wil dat scholen door het hele land op voldoende afstand van drukke wegen staan zodat de kinderen geen risico op blijvende gezondheidsschade lopen. Kinderen blijken veel gevoeliger te zijn voor luchtvervuiling dan volwassenen en kunnen blijvende ziektes als astma oplopen door naar school te gaan in de buurt van een snelweg.

De GGD vindt dat er geen scholen gebouwd zouden mogen worden binnen een straal van 300 meter van een snelweg en 50 meter van een provinciale weg of drukke stadsweg. Helaas zijn er maar acht gemeenten die zo’n beleid voor gevoelige bestemmingen kennen. De Partij voor de Dieren wil dat de wet aangepast wordt zodat alle kinderen in Nederland beschermd worden tegen luchtvervuiling.

Esther Ouwehand: “Kinderen hebben recht op een gezonde leefomgeving, maar de regering blijft snelwegen aanleggen in de buurt van scholen. Wij vinden dit onverantwoord en willen dat er geen drukke wegen in de buurt van scholen liggen zodat de gezondheid van de kinderen geen gevaar loopt.

Pioniers
De Partij voor de Dieren voert een voorhoedegevecht tegen de luchtvervuiling. Door een hoorzitting te organiseren en motie na motie in te dienen heeft de partij het onderwerp hoog op de Kameragenda gezet. De overheid verschuilt zich achter achterhaalde normen, maar met de wetenschap aan haar zijde blijft de PvdD de regering actief aansporen om een inhaalslag te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief