Een dier is geen ‘click and collect’-handelswaar


Partij voor de Dieren stelt vragen over omstreden puppy­handel

10 februari 2021

De Partij voor de Dieren roept landbouwminister Schouten in schriftelijke vragen op om importeurs en handelaren van puppy’s uit te zonderen van de ‘bestel- en afhaal’ mogelijkheid. Vanaf woensdag 10 februari zijn ‘niet-essentiële’ winkels open voor het afhalen van vooraf bestelde producten. Frank Wassenberg: “Dieren kunnen op basis van een foto worden besteld en afgehaald, alsof het gaat om een nieuwe jas. Dat is wat de Partij voor de Dieren betreft onacceptabel. Dit spekt Oost-Europese broodfokkers, zorgt voor ernstig dierenleed en werkt impulsaankopen in de hand.”

Vanwege deze ‘bestel- en afhaal’-regeling mag ook de omstreden puppyhandelaar De Meiboom in Diessen weer opstarten. Al sinds 2015, toen er zestig deels zieke pups in beslag zijn genomen bij deze fokker, zijn er signalen dat deze puppyhandelaar zich schuldig maakt aan fraude met hondenpaspoorten, het importeren van veel te jonge pups uit Oost-Europa en verwaarlozing.[1] Vanwege het overtreden van de coronaregels moest de handelaar enkele weken geleden nog zijn deuren sluiten. [2] Door de regeling voor het bestellen en afhalen, kan ook deze handelaar nu weer door met het verhandelen van pups uit Hongarije.

Volgens House of Animals worden er per jaar ongeveer 80.000 puppy’s uit Oost-Europa naar Nederland gehaald. Deze broodfok vanuit Oost-Europa gaat gepaard met veel dierenleed. Vaak zijn deze dieren op te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald. Door fraude met hondenpaspoorten wordt voorgedaan alsof de pups ouder zouden zijn dan ze in werkelijkheid zijn. De handelaar in Diessen is volgens House of Animals één van de grootste importeurs in Nederland.

De Partij voor de Dieren roept minister Schouten op om een verbod instellen op de invoer van puppy’s uit fokschuren in Oost-Europa. Door corona voert de NVWA al elf maanden geen controles meer uit bij fokkers van gezelschapsdieren en zal dit ook de komende maanden niet doen. Tegelijk stelt de minister dat mensen zélf goed moeten controleren of een fokker wel te vertrouwen is. Frank Wassenberg: “Zonder NVWA-toezicht en zonder signalen van bezoekers die rond kunnen kijken bij puppyhandelaars, krijgen foute fokkers en importeurs van puppy’s uit Oost-Europa vrij spel. De minister moet hier een einde aan maken.”


[1] Zieke puppy's in beslag genomen na controle bij hondenhandelaar in Diessen - Omroep Brabant

[2] Omstreden puppyhandelaar De Meiboom in Diessen dicht na overtreden coronaregels | Hilvarenbeek | bd.nl

Gerelateerd nieuws

Kort geding tegen de Staat: ‘Maak briefstemmen mogelijk voor iedere kiezer’

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer die in maart worden gehouden, krijgen 70-plussers een voordeel. Zij mogen hun stem o...

Lees verder

Einde aan subsidies brandgevaarlijke luchtwassers en nieuw onderzoek naar landbouwgif

Dieronvriendelijke en brandgevaarlijke luchtwassers zijn geen oplossing voor de problemen in de veehouderij en moeten daarom ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief