Kort geding tegen de Staat: ‘Maak brief­stemmen mogelijk voor iedere kiezer’


2 februari 2021

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer die in maart worden gehouden, krijgen 70-plussers een voordeel. Zij mogen hun stem ook per brief uitbrengen, omdat rekening is gehouden met hun kwetsbaarheid voor het corona-virus. Deze extra mogelijkheid wordt andere kiezers onthouden. De Partij voor de Dieren vindt dat ongeoorloofde discriminatie en vraagt in kort geding de rechter om de Staat te gebieden die ongerechtvaardigde ongelijkheid op te heffen.

De regering beroept zich erop dat het RIVM heeft vastgesteld dat 70-plussers generiek kwetsbaar zouden zijn (dat gaat om een groep van bijna 2,5 miljoen kiezers). Naast die groep ouderen zijn er echter nog miljoenen volwassenen met onderliggende ziekten die het RIVM ook als “kwetsbaar” aanmerkt. Bovendien is er een grote groep kiezers die onder de huidige omstandigheden liever de stemlokalen mijdt en om die reden graag per brief wil stemmen. Die groepen krijgen niet het extra recht om per brief te stemmen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10% van de kiezers onder de 70 jaar overweegt niet te gaan stemmen als dat niet per brief kan, dat zijn ongeveer 1 miljoen kiezers.

Juist bij de uitoefening van het fundamentele kiesrecht moeten alle kiezers gelijke rechten en mogelijkheden hebben, zo vindt de PvdD. Daarom diende senator Peter Nicolaï in november een motie in om stemmen per post mogelijk te maken. De wet is op dat punt in strijd met fundamentele rechten die in verdragen zijn vastgelegd. Bovendien leidt het extra voordeel voor 70-plussers tot bevoordeling van sommige politieke partijen en benadeling van andere. In feite wordt door de wijze waarop nu de verkiezingen georganiseerd worden, de stembusuitslag beïnvloed. Dat is volgens de PvdD onrechtmatig.

Het kort geding dient woensdag 10 februari om 12.00 uur in het Paleis van Justitie in Den Haag.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand lanceert boek ‘Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?’

Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, presenteert woensdagavond 3 februari live vanuit Felix Meritis in...

Lees verder

Een dier is geen ‘click and collect’-handelswaar

De Partij voor de Dieren roept landbouwminister Schouten in schriftelijke vragen op om importeurs en handelaren van puppy’s u...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief