Vragen Wassenberg over puppy’s die als ‘click and collect’-handelswaar kunnen worden afgehaald bij een omstreden puppy­han­delaar


Indiendatum: feb. 2021

Schriftelijke vragen van het lid Wassenberg (Partij voor de Dieren) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over puppy’s die als ‘click and collect’-handelswaar kunnen worden afgehaald bij een omstreden puppyhandelaar

 1. Heeft u gezien dat de omstreden puppyhandelaar De Meiboom in Diessen woensdag weer mag opstarten, nadat het bedrijf enkele weken geleden gedwongen moest sluiten na een handhavingsverzoek van de Stichting House of Animals?[1]
 2. Klopt het dat deze puppyhandelaar weer mag opstarten op basis van het kabinetsbesluit om ‘click and collect’, ofwel bestellen en afhalen, weer mogelijk te maken vanaf 10 februari?
 3. Deelt u de mening dat het zeer onwenselijk is als dieren op basis van een foto kunnen worden besteld en afgehaald, alsof het gaat om een nieuwe jas? Zo ja, wat gaat u doen om deze onwenselijke situatie te beëindigen?
 4. Bent u op de hoogte van het feit dat er al sinds 2015, toen er zestig, deels zieke pups in beslag zijn genomen bij deze fokker, signalen zijn dat deze zich schuldig maakt aan fraude met hondenpaspoorten, het importeren van veel te jonge pups uit Oost-Europa en verwaarlozing?[2]
 5. Hoe vaak heeft de NVWA sinds 2015 onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij deze puppyhandelaar en wat waren hierbij de bevindingen?
 6. Herinnert u zich dat u, naar aanleiding van eerdere signalen van overtredingen bij deze fokker, stelde dat mensen zélf goed moeten controleren of een fokker wel te vertrouwen is?[3] Zo ja, staat u nog steeds achter deze uitspraak?
 7. Erkent u dat het controleren of een fokker wel te vertrouwen is, een stuk moeilijker wordt wanneer mensen een dier online bestellen en afhalen? Zo nee, kunt u dit toelichten?
 8. Kunt u bevestigen dat de NVWA in maart 2020 vanwege het coronavirus is gestopt met het uitvoeren van controles bij fokkers van gezelschapsdieren en bovendien heeft aangekondigd dat alle beslissingen op handhavingsverzoeken tot medio 2021 worden uitgesteld?[4]
 9. Erkent u dat, zonder NVWA-toezicht en zonder signalen van bezoekers die rond kunnen kijken bij puppyhandelaars, u op geen enkele wijze kunt voorkomen dat deze situatie leidt tot ernstig dierenleed?
 10. Kunt u bevestigen dat er naar schatting 80.000 puppy’s per jaar uit Oost-Europa worden gehaald om hier te worden verhandeld?[5] Zo nee, om hoeveel dieren gaat het dan?
 11. Kunt u bevestigen dat vanwege corona veel mensen op zoek zijn naar pups?[6]
 12. Welke stappen heeft u ondernomen om impulsaankopen met dieren te voorkomen?
 13. Bent u in overleg met dierenasiels om hen bij te staan in de opvang van dieren die nu in een impuls in huis worden gehaald en op een later moment worden weggebracht? Zo nee, waarom niet?
 14. Gaat u een verbod instellen op de invoer van puppy’s uit fokschuren in Oost-Europa? Zo nee, erkent u dat u hiermee ernstig dierenleed faciliteert?
 15. Kunt u deze vragen één voor één en voor het einde van de week beantwoorden?


[1] Puppyhandelaar mag woensdag weer open na gedwongen sluiting | Tilburg | AD.nl

[2] Zieke puppy's in beslag genomen na controle bij hondenhandelaar in Diessen - Omroep Brabant

[3] Wie een hond koopt moet checken of de verkoper wel te vertrouwen is, zegt minister - Omroep Brabant

[4] Antwoorden op schriftelijke vragen van het lid Wassenberg over het bericht dat de NVWA al maanden lang weigert controles uit te voeren bij foute fokkers (kenmerk 2020Z25615). 02-02-2021

[5] Aangifte tegen hondenhandelaar uit Diessen wegens import Oost-Europese puppy's | Hilvarenbeek | bd.nl

[6] Steeds meer hondjes blijken doodziek door toename illegale puppyhandel | RTL Nieuws