Vragen Wassenberg over honden­ge­vechten in Nederland


Indiendatum: aug. 2019

Schriftelijke vragen van het lid Wassenberg (Partij voor de Dieren) aan de ministers van Justitie en Veiligheid en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, over hondengevechten in Nederland.

1. Kent u het bericht “OM: criminele organisatie organiseerde zeker vijf hondengevechten”? [1]

2. Hoe is het mogelijk dat er nu pas wordt ingegrepen tegen de organisatoren van hondengevechten, terwijl politie en justitie al vele jaren aanwijzingen hebben dat er op grote schaal hondengevechten worden georganiseerd in Nederland?

3. Kunt u bevestigen dat de maximale gevangenisstraf voor het organiseren van een hondengevecht 3 jaar is, of een geldboete van maximaal €20.750?

4. Kunt u bevestigen dat de maximale gevangenisstraf voor het aanwezig zijn bij een hondengevecht 6 maanden is, of een geldboete van maximaal €8.300?

5. Deelt u de mening dat de maximale gevangenisstraf voor het organiseren van of aanwezig zijn bij een hondengevecht veel te laag is? Zo nee, waarom niet?

6. Deelt u de mening dat een dergelijk lage geldboete in schril contrast staat met het gepleegde misdrijf en het leed dat bij de dieren wordt veroorzaakt? Zo nee, waarom niet?

7. Hoe rechtvaardigt u de hoogte van de geldboete, aangezien dergelijke criminelen vaak veel geld verdienen met het organiseren van hondengevechten en andere vormen van criminaliteit, zoals broodfok en drugshandel?

8. Bent u voornemens om de maximale strafeis voor deze ernstige delicten te verhogen? Zo nee, waarom niet?

9. Hoe is het mogelijk dat de verdachten inmiddels nieuwe honden hebben aangeschaft? Deelt u de mening dat dit onbegrijpelijk en onacceptabel is? Zo nee, waarom niet?

10. Deelt u de mening dat organisatoren van hondengevechten een levenslang fok- en houdverbod moeten krijgen? Zo nee, waarom niet?

11. Deelt u de mening dat een effectieve aanpak van hondengevechten, waaronder het fokken en trainen van honden op agressie, bij kan dragen aan het verminderen van het aantal bijtincidenten? Zo ja, wanneer gaat u ingrijpen? Zo nee, waarom niet?

[1] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2298547-om-criminele-organisatie-regelde-zeker-vijf-hondengevechten.html