Vragen Wassenberg over het aange­kon­digde Britse verbod op plastic rietjes, roer­staafjes en watten­staafjes


Indiendatum: apr. 2018

Vragen van het lid Wassenberg (PvdD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu over het aangekondigde Britse verbod op plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes.

  1. Kent u het bericht “UK to ban sale of plastic straws and drinks stirrers that blight the country’s seas and rivers, ministers say
  2. Wat vindt u ervan dat plastic rietjes een van de meest gebruikte producten zijn (in Groot-Brittannië jaarlijks zo’n 8,5 miljard stuks, in de VS dagelijks 0,5 miljard [1][2]), terwijl ze voor de meeste mensen onnodig zijn?
  3. Weet u hoeveel plastic rietjes in Nederland jaarlijks verkocht worden en hoeveel er daarvan in het milieu terecht komen? Bent u bereid dit na te gaan? Zo nee, waarom niet?
  4. Vindt u het zorgelijk dat rietjes vaak niet in speciale afvalbakken voor plastic terecht komen, maar in de natuur zoals op het strand en in de zee?[2]
  5. Wat vindt u ervan dat plastic rietjes door hun kleine omvang juist verraderlijke vervuilers zijn die worden opgegeten door zeedieren en vissen?[2] Kent u de video van wetenschappers die een drinkrietje uit de neus van een zeeschildpad verwijderen?[3]
  6. Deelt u de mening dat de strijd tegen plastic soep in zeeën en oceanen niet alleen vraagt om meer recycling, maar juist ook om het bestrijden van de wegwerpcultuur? Zo nee, waarom niet?
  7. Wat vindt u ervan dat steeds meer landen verschillende plastic wegwerpproducten verbannen, zoals wegwerpbordjes, -bekers en – bestek door Frankrijk [2], en dat Costa-Rica zelfs een volledig verbod van wegwerpplastic heeft aangekondigd per 2021?[4] Volgt u de onderzoeken naar alternatieven in deze landen? Zo nee, waarom niet?
  8. Bent u ook bereid om de verkoop en het aanbieden van plastic wegwerprietjes en plastic roerstaafjes te verbieden om het ontstaan van plastic soup tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?

[1] https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/plastic-straws-ban-stirrers-gove-commonwealth-a8311301.html

[2] https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/04/de-strijd-tegen-rietjes-oceanen

[3] https://youtu.be/d2J2qdOrW44

[4] https://www.animalstoday.nl/costa-rica-verbiedt-wegwerpplastic/

Indiendatum: apr. 2018
Antwoorddatum: 23 mei 2018

Antwoorden:

https://www.tweedekamer.nl/kam...

Interessant voor jou

Vragen Van Raan over de dubbele petten van Pieter van Geel

Lees verder

Vragen Wassenberg over verzet van Duitse deelstaat Rijnland-Palts tegen langer openhouden van kerncentrales in Doel en Tihange

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer