Vragen Wassenberg over verzet van Duitse deelstaat Rijnland-Palts tegen langer open­houden van kern­cen­trales in Doel en Tihange


Vragen van het lid Wassenberg (PvdD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat over het verzet van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts tegen het langer openhouden van de kerncentrales in Doel en Tihange.

  1. Kent de berichten ‘Duitse deelstaat Rijnland-Palts verzet zich tegen levensduurverlenging van Doel en Tihange?’[1] en ‘Ministerrat für Beitritt zur Greenpeace-Klage gegen AKW Tihange 1‘ [2]
  2. Wat vindt u van het groeiend verzet in Duitsland tegen de Belgische lapwerk-kerncentrales (eerder al verzetten de Duitse stad Aken, en deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen zich tegen de heropening van de ‘Schrott’-kerncentrale’ Tihange 2)?
  3. Deelt u de mening van de staatssecretaris voor Milieu van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts dat de levensduurverlenging van de Belgische ‘Schrott’-kerncentrales onverantwoord en onbegrijpelijk is? Zo nee, waarom niet?
  4. Deelt u de zorgen van deze staatssecretaris dat de 43 jaar oude kerncentrales ook een gevaar vormen voor inwoners in buurlanden van België? Zo nee, waarom niet?
  5. Bent u ervan op de hoogte dat er op 23 april een conferentie plaats vindt van de ‘Alliantie van regio’s voor een Europese kernuitstap’? Zijn hier ook Nederlandse regio’s bij aanwezig? Bent u op de hoogte van wat daar besproken wordt?
  6. Wat vindt u ervan dat de ministerraad van de Duitse deelstaat zich aansluit bij Greenpeace en Benegora (het Belgisch-Nederlands grensoverleg regio Antwerpen) in hun zaak tegen de levensduurverlening van de kernreactoren Tihange 1 en Doel 1 en 2 bij de Belgische Raad van State?
  7. Bent u bereid zich uit te spreken tegen de levensduurverlenging van deze kerncentrales, in het belang van de veiligheid van inwoners en in het belang van het milieu? Zo nee, waarom niet?

[1] https://www.hln.be/nieuws/binnenland/duitse-deelstaat-rijnland-palts-verzet-zich-tegen-levensduurverlenging-van-doel-en-tihange~a85fe220/
[2] https://mueef.rlp.de/de/pressemeldungen/detail/news/detail/News/ministerrat-stimmt-beitritt-zur-greenpeace-klage-gegen-akw-tihange-1-zu-griese-laufzeitverlaengeru/?no_cache=1&cHash=371652a7ac271b4b188367eee04add92

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer