Bezui­ni­gingen en begro­tingsnorm 3%


De Partij voor de Dieren is het niet eens met de bezuinigingen van de opeenvolgende kabinetten Rutte. Wij pleiten voor een duurzame en eerlijke economie die niet alleen aan de behoeften van de huidige generatie voldoet, maar ook rekening houdt met de toekomstige generaties.

De kabinetten hebben tot nu toe geen langetermijnvisie laten zien. Toch houden ze vast aan de bezuinigingsnorm van 3% die door Brussel is opgelegd, wat ons land niet vooruit zal helpen. Wij vinden het belangrijk dat mensen zekerheid hebben op het gebied van werk en inkomen. Dit betekent niet alleen zekerheid van werk, maar ook van een inkomen, ofwel via een baan of via een basisinkomen. Ook vinden we het belangrijk dat mensen zinvol werk kunnen doen en niet tegen elkaar worden uitgespeeld op de arbeidsmarkt.

Momenteel heerst er veel onzekerheid onder mensen over het vinden van werk of het krijgen van een vast contract. Daarom willen we de arbeidsmarkt stimuleren door belastingen op werk te verlagen, waardoor bedrijven gemakkelijker mensen in dienst kunnen nemen. Dit zou banen in Nederland kunnen behouden en creëren. Tegelijkertijd zouden we belasting moeten heffen op activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur, het milieu en onze grondstoffen.

Dit kan worden gedaan via een 'Belasting Onttrokken Waarde', waarbij belasting wordt geheven op alles wat schade toebrengt aan de natuur en het milieu. Zo wordt goed gedrag (arbeid) niet langer belast, maar juist slecht gedrag (zoals milieuvervuiling en overmatig gebruik van grondstoffen). Bekijk hier het idee van een Ex’tax. We kunnen ook flink besparen op subsidies en kortingen, omdat er nog steeds miljarden euro's worden uitgegeven aan subsidies die het milieu vervuilen.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen