Wassenberg: Leg houtstook aan banden


7 maart 2018

De Partij voor de Dieren wil dat houtstook aan banden wordt gelegd. Kamerlid Frank Wassenberg heeft de regering gevraagd om strengere regels. Ook riep hij het kabinet op om biomassa(bij)stook niet langer als duurzaam te definiëren en subsidies voor pelletkachels en biomassaketels te beëindigen.

Bij het stoken van hout komen verschillende stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, de volksgezondheid en het klimaat. De hoge uitstoot van fijnstof kan ernstige gezondheidsklachten bij longpatiënten veroorzaken. Zelfs de schoonste houtkachel, de pelletkachel, stoot veel fijnstof uit.

Houtstook is geen geschikte warmtebron. De CO2-uitstoot van houtstook is twee keer zo groot als bij verwarming door gas. De Partij voor de Dieren vindt het verkeerd dat houtstook als duurzame energiebron is gelabeld. Wij vinden dat de subsidie op de stook van hout of pellets moet stoppen.

Houtstook kan lokaal voor een grote verslechtering van de luchtkwaliteit zorgen en daarmee veel overlast veroorzaken. Overlast door houtrook moet ook zoveel mogelijk worden tegengegaan. Er moeten daarom eisen gesteld worden aan de stookinstallatie en het gebruik van stookinstallaties. Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals mist, of als het windstil is, moet houtstook niet worden toegestaan.

Lees hier de vragen die Wassenberg stelde aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat en de minister van Economische Zaken & Klimaat.

Gerelateerd nieuws

Kamervragen over ongeluk met jonge kalfjes in vrachtwagen

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de omstandigheden waarin driehonderd kalfjes zijn vervoerd van Noord-...

Lees verder

PvdD enige partij met meer vrouwen dan mannen op de kieslijst

De Partij voor de Dieren is van alle deelnemende politieke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart de enige pa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief