Vluch­te­lin­gen­debat: barm­har­tigheid en een duurzame planeet 


10 september 2015

Nergens zijn mededogen en duurzaamheid zo nauw verwant als in de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk. Dit stelde Marianne Thieme vandaag in de Tweede Kamer tijdens het vluchtelingendebat.

Thieme sprak in het debat over politieke compromissen van het niveau “ we gooien eerste de grenzen tijdelijk open” om ze vervolgens “ voor altijd op slot te doen” laten zien hoezeer PvdA en VVD uitgeregeerd zijn. Zelfs als ze dweilen met de kraan open, kunnen ze het niet eens worden over de kleur van de dweil.

Conflicten in herkomstlanden van de vluchtelingen ontstaan steeds vaker door voedselschaarste die voortkomt uit klimaat- en waterproblemen. De NAVO voorziet ‘wateroorlogen’. Onderzoekers van Columbia University noemen de Syrische burgeroorlog een ‘klimaatoorlog’.

Thieme wees erop dat niet de mensen die huis en haard ontvluchten de gelukzoekers zijn, maar de mensen die ver van huis naar olie boren. Sperziebonen halen uit arme landen waar droogte heerst. Die regenwouden kappen om veevoer te verbouwen.

Thieme: ”Dát zijn de gelukzoekers. Onze gelukzoekers. Die ervoor zorgen dat wij consumeren alsof we vier aardbollen tot onze beschikking zouden hebben. En die daarmee ongeluk brengen op plaatsen die tot voor kort ver van ons bed-bad en brood leken te liggen.

Marianne Thieme vroeg het kabinet hoe Europa een goede verdeling van vluchtelingen over de lidstaten kan garanderen omdat in de EU het vrije verkeer van personen het uitgangspunt vormt. Thieme “Hoe voorkom je dat vluchtelingen die een verblijfsstatus krijgen in Bulgarije, Hongarije of Roemenië, vervolgens op enig moment doortrekken naar Oostenrijk, Duitsland of een ander Europees land? Wanneer herverdeling mislukt, zal dat het draagvlak voor opvang ernstig kunnen ondermijnen. Gedeelde solidariteit en verantwoordelijkheid moeten hard te maken zijn.

Lees de gehele bijdrage van Marianne Thieme aan het vluchtelingendebat hier.

Gerelateerd nieuws

Kamer: pak omzeilen nee/nee-sticker aan

De Tweede Kamer wil dat het omzeilen van nee/nee-stickers wordt aangepakt. Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie in ...

Lees verder

PvdD verzoekt minister laboratoriumstallen niet feestelijk te openen

Marianne Thieme roept de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op haar toezegging om een laboratoriumstal te openen,...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief