PvdD verzoekt minister labo­ra­to­ri­um­stallen niet fees­telijk te openen


11 september 2015

Marianne Thieme roept de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op haar toezegging om een laboratoriumstal te openen, in te trekken. In deze stal worden varkens gehouden in plastic bakken die boven op elkaar te stapelen zijn. Als de varkens ziek zijn of verzorging nodig hebben, worden ze in bakken via een lopende band naar de boer vervoerd. Donderdag heeft Thieme schriftelijke Kamervragen gesteld over het voornemen van de minister.

Op 26 september wordt in Bladel een omstreden ‘Hy-Care’ stal voor vleesvarkens geopend. In deze veefabriek worden varkens in plastic bakken gehouden. De bakken kunnen op een lopende band geplaatst worden zodat de boer niet meer naar de varkens toe hoeft. Het afknippen van staarten, het castreren van biggen en het behandelen van ziekten gebeurt nu letterlijk aan de lopende band. De firma die deze stal ontworpen heeft, heeft minister Schippers (VWS) uitgenodigd om de stal te openen. Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vraagt haar hiervan af te zien. In plaats daarvan vraagt Thieme het kabinet zich actief in te zetten om dit stalconcept te ontmoedigen, in lijn met de stelling van de regering dat “verdere industrialisatie van de intensieve veehouderij onwenselijk is”.

Marianne Thieme: “Varkens leven in plastic bakken die volautomatisch op lopende banden kunnen worden geplaatst om de dieren veelal onverdoofd te castreren of te vaccineren. Een kabinet dat zegt het dier en zijn natuurlijk gedrag voorop te stellen kan geen steun verlenen aan een dergelijke laboratoriumstal. Ik vraag de minister af te zien van deze opening.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief