‘Vanaf volgend jaar permanent vuur­werk­verbod’


Aange­scherpte vuur­werkwet van Groen­Links en PvdD klaar voor behan­deling door de Tweede Kamer

4 januari 2022

Als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks ligt, komt er geen jaarwisseling meer waarin particulieren zelf vuurwerk afsteken. Vuurwerk afsteken gebeurt dan alleen nog door professionals bij centraal georganiseerde vuurwerkshows. De initiatiefwet voor een vuurwerkverbod, waar partijleiders Ouwehand en Klaver aan werkten, is aangepast na advies van de Raad van State en nu klaar voor behandeling door de Tweede Kamer.

Al jaren heeft Nederland te maken met een jaarwisseling vol ongeregeldheden. Vuurwerk speelt daarin een belangrijke rol. Omstanders die gewond raken, politie en ambulancepersoneel dat bekogeld wordt. In de jaarwisseling van 2019-2020 meldden zich maar liefst 1300 mensen met vuurwerkletsel bij de eerste hulp. Het jaar daarop, toen vanwege corona een tijdelijk vuurwerkverbod gold, lag dat aantal 70 procent lager. Ook voor de luchtkwaliteit en het welzijn van dieren heeft de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken grote gevolgen.

PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand: “Oud en nieuw is allang geen feestelijk begin van een nieuw jaar meer, maar een aaneenschakeling van gevaarlijke incidenten die leiden tot veel gewonden, materiële schade, overlast en geweld tegen hulpverleners. Experts zoals oogartsen, milieuspecialisten, dierenwelzijnsorganisaties, brandweer, politie en justitie zijn ervan overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Ook een meerderheid van de Nederlanders wil van consumentenvuurwerk af. Als het ooit tijd was voor de klap op de vuurpijl is het nu.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver: “Twee jaar geleden liep ik tijdens oud en nieuw mee met de politie in Den Haag en zag ik hoe delen van de stad haast in een oorlogsgebied leken te veranderen. Laten we zorgen dat oud en nieuw weer voor iedereen een feestelijk moment wordt: Met een glas champagne om 12 uur, professionele vuurwerkshows en de beste wensen voor de mensen die we lief hebben. Maar zonder hulpverleners die aangevallen worden en eerstehulpposten die overstromen met vuurwerkslachtoffers.”

Verschillende organisaties, zoals oogartsen, het Longfonds, de Dierenbescherming en Natuurmonumenten pleiten al langer voor een permanent vuurwerkverbod. Ook de politie dringt geregeld aan op meer maatregelen voor een veilige jaarwisseling.

Twee jaar geleden kondigden Klaver en Ouwehand aan te gaan werken aan een initiatiefwet voor een vuurwerkverbod. Die initiatiefwet is nu aangepast naar aanleiding van advies van de Raad van State.

Zo zijn de uitzonderingen op het verbod voor bepaalde soorten F2-vuurwerk uit de wetstekst gehaald. Dit maakt de wet beter handhaafbaar en uitvoerbaar. Enkel vuurwerk in de categorie F1, zoals sterretjes, is dan nog toegestaan. Daarnaast is duidelijker geformuleerd dat met het verdwijnen van particulier vuurwerk er een belangrijkere rol komt voor gemeenten om centrale evenementen te organiseren rond de jaarwisseling, bijvoorbeeld met professionele vuurwerkshows of innovatieve spektakelshows. Tot slot is op advies van de Raad van State het vuurwerkverbod nu vastgelegd in de wet economische delicten, in plaats van in het wetboek van strafrecht. Dit ligt gelet op de uniformiteit van het sanctiestelsel meer voor de hand.

De wet is nu klaar voor behandeling door de Tweede Kamer. De komende maand hebben maatschappelijke organisaties en anderen nog de mogelijkheid te reageren op de wetstekst en suggesties te doen. Daarna willen de initiatiefnemers de wet snel behandelen zodat het permanent vuurwerkverbod bij de volgende jaarwisseling een feit kan zijn.


Links

Memorie van toelichting
Wetsvoorstel

  Gerelateerd nieuws

  Partij voor de Dieren blokkeert snelle bouw datacenter Facebook

  De Eerste Kamer heeft een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waardoor de verkoop van landbouwgrond in Zeewolde aan...

  Lees verder

  Partij voor de Dieren wil einde aan gruwelpraktijken op vissersschepen

  De Partij voor de Dieren heeft de minister van LNV gevraagd om ernstig dierenleed aan boord van vissersschepen op de Noordzee...

  Lees verder

  Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

      Abonneer op de nieuwsbrief