Partij voor de Dieren blokkeert snelle bouw data­center Facebook


21 december 2021

De Eerste Kamer heeft een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waardoor de verkoop van landbouwgrond in Zeewolde aan Facebook voor een megadatacenter moeilijker wordt. Het kabinet moet de verkoopplannen opschorten tot er een nieuwe kabinetsvisie voor datacenters is en het parlement daarover geoordeeld heeft.

Het voorstel van de Partij voor de Dieren kreeg brede steun van alle oppositiepartijen in de Eerste Kamer, alleen de coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) stemden tegen. De vestiging is volgens de Eerste Kamer in strijd met het algemeen belang en met wat in het coalitieakkoord is opgenomen over datacenters en een goede ruimtelijke inrichting.

Bij eerdere goedkeuring van het nieuwe bestemmingsplan in de gemeente Zeewolde dreigde het project in een stroomversnelling te komen, maar dat is nu onderbroken door deze blokkade vanuit de Eerste Kamer. Dat brengt de besluitvorming over deze vestiging en die van 21 andere datacenters terug op de landelijke politieke agenda en parlementaire besluitvorming daarover.

De Partij voor de Dieren diende vorige week in de Tweede Kamer een soortgelijk voorstel in, maar kreeg onvoldoende steun. Ook toen stemden alle coalitiepartijen tegen. Fractievoorzitter Esther Ouwehand: "Facebook wil een gigadatacenter bouwen op een van de meest vruchtbare landbouwgronden van Nederland. De Tweede Kamer had dit kunnen voorkomen als de coalitiepartijen hun eigen akkoord zouden volgen waarin zij beloven kritischer te zijn op datacenters."

Gerelateerd nieuws

PvdD stemt tegen Rijksbegroting die klimaat- en natuurcrisis verergert

De Partij voor de Dieren heeft tegen de Rijksbegroting voor 2022 gestemd. “Wij willen geen verantwoordelijkheid willen nemen ...

Lees verder

‘Vanaf volgend jaar permanent vuurwerkverbod’

Als het aan de Partij voor de Dieren en GroenLinks ligt, komt er geen jaarwisseling meer waarin particulieren zelf vuurwerk a...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief