Partij voor de Dieren wil einde aan gruwel­prak­tijken op vissers­schepen


19 januari 2022

De Partij voor de Dieren heeft de minister van LNV gevraagd om ernstig dierenleed aan boord van vissersschepen op de Noordzee aan te pakken. Op onlangs gepubliceerde undercoverbeelden is onder meer te zien hoe haaien en andere vissen zonder verdoving worden opengesneden, hoe ze langzaam stikken en hoe krabben opzettelijk worden geplet voor zij worden teruggegooid in de zee. Daarnaast wordt er gesjoemeld met het registreren van de ongewenste bijvangst.

“Vissen voelen pijn, dat is al lang en breed bewezen. Het is schokkend om te zien hoe er op de vissersschepen met deze dieren wordt omgegaan. Omdat er geen regelgeving en controle is om het welzijn van vissen te beschermen, gebeurt dit op grote schaal”, legt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg uit. “De minister moet hier wat aan doen, want het gaat om honderden miljoenen dieren per jaar die een gruwelijk lot ondergaan.”

Daarnaast heeft Wassenberg gevraagd of de minister bereid is om meer te controleren op het naleven van de aanlandplicht van bijvangst, om te voorkomen dat dieren ongeregistreerd, verminkt en dood weer terug in zee worden gegooid.

Ook op viskwekerijen speelt het dierenwelzijn van vissen niet of nauwelijks een rol en worden vissen standaard zonder voorafgaande verdoving geslacht. Daarom vraagt Wassenberg aan de nieuw aangetreden minister van LNV of hij snel uitvoering wil geven aan de eerder aangenomen motie van de Partij voor de Dieren, die vraagt om verdoving van meervallen vóór de slacht.

Lees de vragen hier.