Succes: Stop Europese vispro­moties


Motie voor verzet tegen gesub­si­di­eerde visre­clames aange­nomen

21 december 2020

De Nederlandse regering moet zich in Europa actief verzetten tegen Europese subsidies voor vispromotie. Dit naar aanleiding van een aangenomen motie van Partij voor de Dieren Kamerlid Frank Wassenberg. In Nederland worden vispromotie-spotjes uitgezonden met als thema 'Zorg een beetje voor elkaar'. De Partij voor de Dieren vindt dit soort reclames lijnrecht staan tegenover de oproep van wetenschappers om overbevissing tegen te gaan.

Frank Wassenberg: “In de Europese wateren, waaronder de Noordzee, vindt nog altijd veel overbevissing plaats. Het is onbegrijpelijk en zeer kwalijk dat de Europese Commissie desondanks miljoenen in reclamecampagnes voor vis pompt. Het kabinet en de Europese Commissie erkennen bovendien de noodzaak van een omschakeling naar meer plantaardige voeding. Ook dat is op geen enkele manier te rijmen met het subsidiëren van visreclames."

Op de laatste vergaderdag vóór het Kerstreces werd het voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen die de regering oproept om zich in Europa te verzetten tegen de subsidies van de visreclames te verzetten. Frank Wassenberg: “De minister heeft eerder aangegeven dat Nederland geen voorstander is van EU-steun voor vleespromotie. Dat gebeurde naar aanleiding van een eerder aangenomen motie van de Partij voor de Dieren om subsidies voor vleespromotie te stoppen. Dankzij de motie die donderdag werd aangenomen kan de minister nu ook de promotiesubsidies voor vis in Europa aankaarten.”

Gerelateerd nieuws

PvdD kritisch op rapport PBL over biomassa

Partij voor de Dieren heeft scherpe kritiek op de conclusies van het PBL over de uitfasering van subsidies voor houtige bioma...

Lees verder

Maak ecocide strafbaar

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een initiatiefnota ingediend over het strafbaar stellen van ecocide, oftewel grootscha...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief