PvdD kritisch op rapport PBL over biomassa


Van Raan: ‘PBL-advies druist in tegen SER, weten­schap en wens Kamer’

18 december 2020
Partij voor de Dieren heeft scherpe kritiek op de conclusies van het PBL over de uitfasering van subsidies voor houtige biomassa. Volgens het PBL zou het een ‘risicovolle strategie zijn’ als de overheid zou inzetten op ‘een klimaatneutrale circulaire economie zonder biomassa’. Onbegrijpelijk, vindt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan. “Het is juist een risicovolle strategie om door te gaan met het verbranden van bomen. Met subsidies op biomassa stimuleert de overheid de massale kaalkap en vernietiging van beschermde bossen en ecosystemen in binnen- en buitenland.”

Met het rapport gaat het PBL regelrecht in tegen het SER-advies van afgelopen zomer. De SER adviseerde afgelopen zomer het kabinet om de subsidies voor biomassaverbranding voor warmte zo snel mogelijk af te bouwen. Het PBL-rapport druist ook in tegen de conclusies van wetenschappers, die stellen dat biomassaverbranding de klimaat- en biodiversiteitscrisis juist verergert. “Niet voor niets nemen de protesten tegen biomassa in binnen- en buitenland snel toe”, zegt Van Raan. “Als de minister dit PBL-advies overneemt, negeert hij niet alleen dit groeiend verzet in de samenleving, maar ook de wens van de Tweede Kamer om voor het einde van het jaar met een ‘voortvarend afbouwpad’ van biomassasubsidies te komen.”

In Nederland draaien op dit moment ruim 200 biomassacentrales waarin op grote schaal hout wordt verstookt voor warmte. Dit terwijl uit een recente peiling van De Telegraaf nog bleek dat 98 procent van de lezers voorstander is van een onmiddellijke stop op subsidies voor de inzet van houtige biomassa. De Partij voor de Dieren roept ook op om alle nieuwe subsidies op houtige biomassa onmiddellijk te stoppen. De vrijkomende (miljarden)gelden moeten ingezet worden voor de stimulering van échte klimaatmaatregelen, zoals het isoleren van woningen en investeren in echte hernieuwbare energie.

Partij voor de Dieren is vanaf het begin kritisch geweest op de subsidiëring van houtige biomassa. Vorige maand lanceerde de partij het Landelijke Meldpunt voor om de wildgroei aan biomassacentrales in kaart te brengen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren zet behandeling wetsvoorstel onverdoofde slacht door

Het Europese Hof van Justitie oordeelde vandaag dat een verbod op onverdoofde slacht niet in strijd is met de Europese grondr...

Lees verder

Succes: Stop Europese vispromoties

De Nederlandse regering moet zich in Europa actief verzetten tegen Europese subsidies voor vispromotie. Dit naar aanleiding v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief