Succes: einde aan de plezier­jacht op haas en konijn


18 februari 2021

De haas en het konijn worden van de lijst van vrij bejaagbare soorten gehaald. Dit betekent dat ze in het jachtseizoen niet meer voor het plezier mogen worden beschoten. Dat besloot de Kamer afgelopen donderdag 11 februari door het aannemen van een motie van de Partij voor de Dieren en de SP.

“Dit is geweldig nieuws,” stelt Kamerlid Frank Wassenberg. “Natuurlijk kan het niet zo zijn dat deze ooit zo algemene soorten uit Nederland verdwijnen. Omdat één van de grootste oorzaken van de achteruitgang van de haas de intensieve landbouw is, is er meer nodig om de dieren te beschermen. Maar de eerste stap is dankzij dit jachtverbod wel gezet”, aldus Wassenberg.

Afgelopen jaar kwamen de haas en het konijn op de lijst van bedreigde diersoorten, de zogenaamde Rode Lijst. Dit omdat het niet goed gaat met deze dieren. Sinds 1950 zijn de aantallen haas en konijn met 60 tot 70 procent afgenomen. Desondanks konden jagers het afgelopen jaar gewoon doorgaan met het bejagen van hazen en konijnen voor het plezier. "Dat is natuurlijke een slechte zaak voor het voortbestaan van deze soorten. Gelukkig is dat, dankzij het aannemen van deze motie, nu niet meer mogelijk”, besluit Wassenberg.


Gerelateerd nieuws

PvdD: laat Rabobank meebetalen aan landbouwtransitie

Onlangs erkende Rabobank medeverantwoordelijk te zijn voor de problemen die veroorzaakt worden door de landbouw. Een goede ee...

Lees verder

'Stop ecocide op Bonaire'

Het demissionaire kabinet heeft kwetsbare natuurgebieden met koraal aangewezen als geschikte locatie voor twee grote bouwproj...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief