'Stop de misstanden in de paar­den­sport'


Partij voor de Dieren dringt aan op wettelijk Paar­den­be­sluit na mishan­deling op Olym­pische Spelen

10 augustus 2021

Naar aanleiding van de mishandeling van paard Saint Boy op de Olympische Spelen in Tokio heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld over misstanden in de paardensport en de paardenhandel. Het paard werd in Tokio geslagen nadat hij weigerde over hindernissen te springen. De mishandeling laat volgens de Partij voor de Dieren slechts het topje van de ijsberg zien van de misstanden met paarden in de paardenhandel en – sport, en daarom wil de partij zo snel mogelijk een wettelijk Paardenbesluit waarin het dierenwelzijn voorop staat.

Tijdens de moderne vijfkamp heeft heel de wereld kunnen zien hoe het paard Saint Boy hardhandig geslagen werd met de zweep en een vuistslag kreeg van de Duitse coach die naar de deelnemer riep: ‘Raak hem hard. Raak hem!’. Tweede Kamerleden Frank Wassenberg en Leonie Vestering willen weten of de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dit als dierenmishandeling ziet. Vestering: “Niet alleen de vuistslag van de coach die uiteindelijk tot haar diskwalificatie leidde is verschrikkelijk. Ook het slaan met de zweep is ronduit dierenmishandeling. Alleen in de paardensport wordt dit geaccepteerd als een normaal trainingsinstrument, terwijl dit bij andere diersoorten strafbaar is.” Een week voor de mishandeling van paard Saint Boy werd het paard Jet Set al ingeslapen op de Olympische Spelen na een blessure.

Ook vragen de twee Kamerleden aan de minister van Justitie en Veiligheid hoe het zit met de fraudegevoeligheid en witwaspraktijken in de Nederlandse paardenhandel, wat recent in het nieuws kwam.[1] Wassenberg: “Om frauduleuze praktijken te voorkomen, moet er beter toezicht komen op de handel in paarden. Dit is een business waar miljoenen in omgaan, terwijl de regels, zoals de sector zelf aangeeft, onduidelijk zijn. Geld staat hierbij centraal, de paarden delven het onderspit.”

De paardenhandel en paardensport zijn nauw met elkaar verbonden en kennen veel misstanden. De Partij voor de Dieren dringt daarom opnieuw aan op een wettelijk paardenbesluit, waarbij de belangen van het paard voorop gesteld worden: paarden moeten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, maar ook beschermd worden tegen systematisch leed veroorzaakt door het trainen van deze dieren voor onnatuurlijk gedrag ter vermaak van mensen.


[1] https://www.ad.nl/binnenland/zwendel-rond-elitepaarden-letterlijk-met-handjeklap-miljoenendeals-gesloten~ab2c6bab/

Gerelateerd nieuws

‘Ballonnen loslaten voor TeamNL onverantwoord’

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het oplaten van oranje ballonnen voor TeamNL in Japan. Kamerlid Eva v...

Lees verder

‘Kabinet moet radicale keuzes maken om de klimaatcrisis te bedwingen’

Het onlangs verschenen IPCC-klimaatrapport[1] bevestigt opnieuw dat we midden in een klimaat- en ecologische crisis zitten, ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief