Proef­bal­lonnen verdienen proef­proces


Aangifte tegen Klaas Dijkhoff wegens ballon­nendump in natuur

28 november 2018

PvdD-Kamerlid Christine Teunissen heeft aangifte gedaan tegen Klaas Dijkhoff wegens het dumpen van 500 ballonnen, linten en wenskaarten in de natuur. De "proefballonnen" werden opgelaten tijdens het VVD-congres afgelopen weekend in Den Bosch. "Heliumballonnen zijn schadelijk zwerfafval. Bovendien was de stunt een promotie en is het achterlaten van promotiemateriaal in het milieu een economisch delict. De Partij voor de Dieren wil daarom een proefproces starten", licht Teunissen toe.

De ballon is een van de meest voorkomende vormen van zwerfafval op stranden. Ballonnen belanden soms in natuurgebieden ver over de landsgrenzen of in zee, waar ze bijdragen aan de plastic soep en de voedselketen kunnen binnendringen. Vogels en zeedieren kunnen verstrikt raken in de touwtjes of sterven omdat ze de ballonresten opeten.

Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing: deze kunnen alleen onder de juiste omstandigheden afbreken in de natuur, wat jaren duurt. De VVD had geen oog voor deze schadelijke effecten. Teunissen: "Dijkhoff zwaait z’n ballonnen uit en heeft vervolgens geen enkel idee van het leed dat hij veroorzaakt. Typerend voor het kortetermijndenken van de VVD. Een politicus die geen gelegenheid onbenut laat om op te roepen "je eigen rotzooi op te ruimen" geeft met deze actie een verkeerd voorbeeld.”

Proefproces
Volgens de Wet milieubeheer en de afvalstoffenheffing 's Hertogenbosch is het verboden om afval welbewust in het milieu achter te laten. Ook is het achterlaten van promotiemateriaal in de publieke ruimte een economisch delict. Toch worden ballonnen binnen de wetgeving zelden als afval aangemerkt. De Partij voor de Dieren vindt dit scheef.

Teunissen: "Als iemand een blikje op straat gooit en op heterdaad wordt betrapt, staat daar een boete op van 400 euro. Maar als 500 ballonnen met linten en wenskaarten eraan in de natuur strooit, blijft een straf uit. Het is hoog tijd dat dat helder wordt dat ballonmateriaal gewoon gevaarlijk is. Deze proefballonnetjes verdienen daarom een proefproces."

Gerelateerd nieuws

Sneller verbod op varend ontgassen

Het verbod op 'varend ontgassen' is een stap dichterbij. Minister Van Nieuwenhuizen gaat op verzoek van de Partij voor de Die...

Lees verder

Partij voor de Dieren stemt tegen Rijksbegroting 2019

De Partij voor de Dieren heeft tegen de Rijksbegroting voor 2019 gestemd. "Met deze Miljoenenota koerst het kabinet af op een...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief