Regering moet met plan van aanpak zoönosen komen


Ouwehand: 'We hebben de Kamer wakker geschud!'

30 juni 2020

De regering moet voor het einde van het jaar met een plan van aanpak komen om het risico op het ontstaan van zoönosen aanzienlijk te verkleinen. Esther Ouwehand spreekt van een doorbraak: “We hebben de Kamer wakker geschud! In het begin van de coronacrisis zagen we gefronste wenkbrauwen als de Partij voor de Dieren wees op de risico’s van zoönosen en dat ook onze eigen veehouderij een tikkende tijdbom is. Maar vandaag waren kabinet en Tweede Kamer om en kregen we brede steun voor ons verzoek om een ambitieus aanvalsplan voor zoönosen.”

Het coronavirus is net als SARS, varkensgriep en Q-koorts een zoönose, oftewel een ziekte die overslaat van dier op mens. Virologen waarschuwen al jaren dat de (wereldwijde) ontbossing, de handel in wilde dieren en de grootschalige veehouderij steeds grotere risico's vormen op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën.
De rol van Nederland moet daarbij niet onderschat worden, stelt Ouwehand. “Ons land is een grote importeur van ontbossingsproducten als palmolie en soja voor veevoer. We hebben bovendien de hoogste veedichtheid ter wereld. Daarnaast vormen Schiphol en de Rotterdamse haven een belangrijke spil in de wereldwijde handel in wilde dieren. Dus wil je het risico op nieuwe virusuitbraken verkleinen, dan ontkom je niet aan maatregelen die deze drie grondoorzaken aanpakken. De Partij voor de Dieren zegt daarom: stop de handel in wilde dieren, stop de wereldwijde ontbossing en stop met het ophokken van enorme aantallen dieren in de veehouderij.”

Lees hier meer over de oorzaken van zoönosen en het aanvalsplan waar de Partij voor de Dieren meermaals op aangedrongen heeft.

Gerelateerd nieuws

Ruud van der Velden nieuwe voorzitter Partij voor de Dieren

Op het online congres van de Partij voor de Dieren op 27 juni is Ruud van der Velden door de leden gekozen als nieuwe partijv...

Lees verder

Omwonenden moeten snel beter beschermd worden tegen landbouwgif

De Partij voor de Dieren maant minister Schouten van LNV tot meer actie om omwonenden beter te beschermen tegen landbouwgif. ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief