PvdD wil verbod op rietjes


24 april 2018

Groot-Brittannië gaat een verbod op de verkoop van plastic rietjes invoeren. De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland dit goede voorbeeld moet volgen. “Veel van die plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes komen in onze rivieren en zeeën terecht. Met alle gevolgen van dien voor het milieu en de dieren. Hoogste tijd dat ook Nederland de wegwerpcultuur serieus aanpakt en een verbod instelt”, vindt Frank Wassenberg, die Kamervragen stelde.

In Groot-Brittannië worden jaarlijks zo’n 8,5 miljard plastic rietjes gebruikt. In de VS zijn dat er zelfs een half miljard per dag. Deze rietjes belanden vaak niet in speciale afvalbakken voor plastic, maar in de natuur zoals op het strand en in de zee. Wassenberg: “Door hun kleine omvang zijn het zeer verraderlijke vervuilers die worden opgegeten door zeedieren en vissen. Veel mensen kennen ongetwijfeld de video van wetenschappers die een drinkrietje uit de neus van een zeeschildpad verwijderen. Heftige beelden die keihard de urgentie van de strijd tegen plastic soep in zeeën en oceanen laten zien. Die strijd vraagt niet alleen om meer recycling, maar juist ook om het bestrijden van de wegwerpcultuur.”

Hoeveel rietjes in Nederland verkocht worden is niet bekend. Wassenberg vraagt de minister om onderzoek daarnaar. Ook wil hij weten of de minister ontwikkelingen in andere landen volgt. Zoals in Frankrijk waar plastic wegwerpproducten als plastic bordjes, bekers en bestek zijn verbannen, en Costa-Rica waar een volledig verbod op wegwerpplastic is aangekondigd.

In het radioprogramma Dit Is De Dag ging Frank Wassenberg in debat met Hylke Brunt, manager verpakkingen bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Luister het hier terug.

Gerelateerd nieuws

Tweede Kamer: Geef huurders meer invloed op verduurzamen woning

Meer recht om je woning beter te laten isoleren. Of, als dat niet lukt, minder huur betalen. Twee aangenomen moties van de Pa...

Lees verder

Commissie Van Geel maakt slachtoffers

De Partij voor de Dieren neemt afstand van het wrede, dieronvriendelijke advies van de Commissie Van Geel over de Oostvaarder...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief