Tweede Kamer: Geef huurders meer invloed op verduur­zamen woning


17 april 2018

Meer recht om je woning beter te laten isoleren. Of, als dat niet lukt, minder huur betalen. Twee aangenomen moties van de Partij voor de Dieren zorgen ervoor dat het kabinet deze mogelijkheid gaat onderzoeken. De PvdD wil met deze maatregelen voorkomen dat huurders met een laag inkomen de dupe worden van de stijgende energierekening.

De komende jaren gaan de energietarieven hard stijgen. Door te investeringen in woningisolatie en eigen energieopwekking kan de energierekening gelijk blijven of dalen. Een huurder is voor deze maatregelen vooral afhankelijk van de verhuurder. Maar als die verzuimt, dreigen huurders met een laag inkomen de dupe worden van een stijgende energierekening. CE Delft berekende dat de tien procent armste huishoudens in Nederland nu vijf procent van hun besteedbaar inkomen aan energie kwijt zijn. Dat wordt ruim zeventien procent in 2050.

Kamerlid Frank Wassenberg: “Je zult als huurder maar in een slecht geïsoleerd huis wonen, waar de warmte in de winter via de ramen, kieren, het dak weglekt. En tegelijkertijd loopt je portemonnee leeg omdat de energieprijzen blijven stijgen. Zonder dat je er iets aan kunt doen. Daar moet iets aan gebeuren, in het belang van de huurder én in het belang van het klimaat.”

Dankzij twee aangenomen moties van de Partij voor de Dieren gaat het kabinet onderzoeken hoe huurders meer invloed krijgen op het verduurzamen van hun woning. Het kabinet gaat gericht kijken hoe de energieprestaties van de woning een belangrijker beoordelingscriterium kunnen worden van de huurcommissie. Deze bepaalt via een puntensysteem wat een redelijke prijs voor een woning is. Een slecht geïsoleerde woning zou dan automatisch leiden tot een substantieel lagere huur.
Ook gaat de regering onderzoeken hoe huurders, die door slecht geïsoleerde woningen tegen hogere kosten aanlopen, het recht gegeven kan worden om hun woning te laten verbeteren door de verhuurder. Mocht die in gebreke blijven dan wil de PvdD dat de huurders minder huur hoeven te betalen. “Voor onwillende verhuurders bestaat er geen betere motivatie om hun woningen te verduurzamen dan geld”, aldus Wassenberg.

Gerelateerd nieuws

Makkelijker overstappen naar andere bank

Overstappen naar een duurzame bank wordt binnenkort een stuk makkelijker. Met het unaniem aannemen van een motie van Kamerled...

Lees verder

PvdD wil verbod op rietjes

Groot-Brittannië gaat een verbod op de verkoop van plastic rietjes invoeren. De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland dit...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief