Commissie Van Geel maakt slacht­offers


25 april 2018

De Partij voor de Dieren neemt afstand van het wrede, dieronvriendelijke advies van de Commissie Van Geel over de Oostvaardersplassen.


Van Geel wil dit jaar de jacht openen op 1160 gezonde grote grazers. Ook de pasgeboren jongen krijgen in het plan van de Commissie Van Geel de kogel. De voormalig CDA-staatssecretaris kiest daarmee niet voor de meest diervriendelijke mogelijkheid waar deskundigen al jarenlang om vragen: het realiseren van een vrije doorgang naar de Veluwe waardoor dieren de mogelijkheid hebben om hun natuurlijk trekgedrag te vertonen.
Adviezen om meer schuil- en rustgebieden aan te leggen en open te stellen voor de dieren worden van tafel geveegd waardoor dieren letterlijk en figuurlijk in de kou komen te staan. Juist in de belangrijke beschuttingsbossen die voor de dieren van levensbelang zijn, mogen de dieren niet tot nauwelijks komen van de commissie. Als het aan de provincie Flevoland en de gemeente Almere ligt, krijgen die schuilplekken een toeristische bestemming.

‘Dit is het ergste scenario waar de Commissie Van Geel mee had kunnen komen. Er wordt van dit waardevolle Natura 2000-gebied een ordinaire schiettent gemaakt, een dierentuin en een pretpark. Dit heeft helemaal niets met dierenwelzijn te maken, maar dient enkel het plezier van de jagers en de toeristen. De Partij voor de Dieren zal zich hier intensief tegen verzetten’, aldus Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen.

De Partij voor de Dieren voert al jaren actie voor betere omstandigheden voor de dieren in de Oostvaardersplassen. Zo strijden we voor openstelling van de omliggende bosgebieden voor meer beschutting, rust en natuurlijk voedselaanbod zodat de konikpaarden, heckrunderen en edelherten hun vetreserves beter kunnen sparen in de winter en zo een eerlijke kans hebben om de winter te overleven. Daarnaast moet er een verbinding komen naar andere natuurgebieden, via de Veluwe en het rivierengebied naar Duitsland, en dichterbij ook een verbinding naar het Horsterwold.

Het is tijd voor een vluchtplan zodat de dieren weg kunnen uit de Oostvaardersplassen waar straks de belangen van jagers en toeristen centraal komen te staan. Geen campings in de beschuttingsgebieden, geen sport- en speelbossen die ten koste gaan van de rust van de dieren en geen jacht op gezonde dieren en hun pasgeboren jongen. De Partij voor de Dieren zal met kracht campagne blijven voeren tegen jagers en boeren die van de Oostvaardersplassen een dierentuin en recreatiepark willen maken.

De morbide erfenis van Henk Bleker die de natuurcorridor vanuit de Oostvaardersplassen barricadeerde, is overgenomen door zijn partijgenoot Pieter van Geel. Die heeft daarbij ook nog een dubbele pet: hij is betrokken als lid van de Raad van Toezicht van de Luchtverkeersleiding Nederland (LNVL) en daarmee medeverantwoordelijk voor de herindeling van het Nederlandse luchtruim rond Lelystad Airport. Als er minder grote grazers in de Oostvaardersplassen leven, dan komen er automatisch minder ganzen en dat is in het belang van Lelystad Airport. Deze belangen conflicteren duidelijk.

De commissie heeft wel tal van deskundigen gehoord, maar heeft daaruit haar eigen conclusies getrokken waarbij niet helder wordt hoe ze de adviezen van deskundigen heeft gewogen. De toekomst van de Oostvaardersplassen als natuurgebied zal het kernthema worden van de komende verkiezingen voor Provinciale Staten in Flevoland.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil verbod op rietjes

Groot-Brittannië gaat een verbod op de verkoop van plastic rietjes invoeren. De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland dit...

Lees verder

Van Raan: ‘Onbestaanbaar dat groei Schiphol belangrijker is dan veiligheid’

Voor de tweede keer in een jaar tijd stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vast dat veiligheid in het huidige debat o...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief