PvdD wil verbod op import onduurzame soja en palmolie


14 juli 2017

De Franse regering gaat een verbod instellen op de import van onduurzame soja en palmolie. Dit in het kader van het klimaatakkoord en vanwege de noodzaak om regenwouden en bossen te behouden. De miljoenen bomen die gekapt worden zijn immers hard nodig om CO2 op te nemen. De Partij voor de Dieren is daarom van mening dat dit Franse initiatief zo snel mogelijk navolging moet krijgen in Nederland en stelde er vragen over.

Jaarlijks gaat een oppervlakte van 13 miljoen hectare bos (ongeveer de oppervlakte van Griekenland) verloren, voornamelijk door de productie van hout en pulp, rundvlees, soja en palmolie. Nederland heeft hier een wezenlijk aandeel in als een van ’s werelds grootste importeurs van palmolie en soja.
Ruim de helft van de soja en een derde van de palmolie die gebruikt worden voor de veevoersector voldoen niet aan de duurzaamheidscertificaties, die toch al gebaseerd zijn op zeer zwakke criteria. Daarom wil de PvdD op korte termijn minstens eenzelfde verbod op onduurzame soja en palmolie als Frankrijk nu heeft ingesteld.
Lees hier de vragen die gesteld zijn aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Gerelateerd nieuws

PvdD wenst Groningers succes met gasrechtszaak

Vandaag is de rechtszaak tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp. Met dit besluit wordt toestemming gegeven om jaarlij...

Lees verder

PvdD: 'Actieplan tegen stalbranden werkt niet'

In het Gelderse Erichem stierven donderdagavond 27 juli 24.000 varkens een gruweldood door een stalbrand. Een recordaantal da...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief