PvdD: 'Actieplan tegen stal­branden werkt niet'


28 juli 2017

In het Gelderse Erichem stierven donderdagavond 27 juli 24.000 varkens een gruweldood door een stalbrand. Een recordaantal dat het totaal van deze maand op ruim 100.000 doden brengt. Waardoor we nu al, in juli, boven het aantal van 2016 zitten. "Afschuwelijke cijfers die op wrede wijze aantonen dat het actieplan van de overheid niet werkt. Er is absoluut geen dalende trend in het aantal stalbranden waar te nemen”, zegt Esther Ouwehand. "Verscherpte preventieve maatregelen zijn daarom hard nodig en daar zullen wij na de zomer opnieuw op aandringen.”

De ramp in de Gelderse megastal volgde kort op de stalbranden in Heeswijk-Dinther (4000 varkens) en in Nederweert (76.000 kippen). Drie branden die uitbraken vlak nadat een Kamermeerderheid van CDA, VVD, SGP, CU én D66 zich verzette tegen een voorstel van de Partij voor de Dieren om stalbranden terug te dringen. "Het is geen technisch probleem, maar een politiek probleem. We kunnen deze branden voorkomen als we normale brandveiligheidsregels voor de veehouderij laten gelden”, benadrukt Ouwehand.

Op aandringen van de PvdD zijn er al enkele maatregelen getroffen. Het 'Actieplan Stalbranden 2012-2016' verplicht boeren bij nieuwbouw of renovatie de stal op te delen in compartimenten en te werken met brandveilige materialen. Ook moet er een bluswatervoorziening aanwezig zijn. "Maar dat is niet voldoende”, stelt Ouwehand. "Deze regels moeten ook gelden voor bestaande stallen. Daarnaast moet er een verplichting komen voor een brandalarm, sprinkler- of watermistinstallatie en een vrije uitloop voor de dieren, zodat ze bij brand naar buiten kunnen.”

Minder dieren
De meeste stalbranden ontstaan vanuit elektrische installaties. Ook luchtwassers vormen een groot risico. De leidingen van de luchtwassers verbinden de hele stal waardoor het vuur zich razendsnel verspreidt. ,,De lucht schoner maken moet je doen door minder dieren te houden”, aldus Ouwehand. "In de grote Nederlandse stallen zitten veel meer dieren opgesloten dan nog veilig kan. Bij een brand zitten ze als ratten in de val. Daar kan geen 'Actieplan Stalbranden' iets aan veranderen.”

Luister hier het EenVandaag-item over de stalbrand in Erichem terug met een reactie van Esther Ouwehand of lees hier het artikel in De Telegraaf.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil verbod op import onduurzame soja en palmolie

De Franse regering gaat een verbod instellen op de import van onduurzame soja en palmolie. Dit in het kader van het klimaatak...

Lees verder

Partij voor de Dieren slaat vleugels uit naar Marokko

Een afvaardiging van de Partij voor de Dieren (PvdD) reisde een week lang met de trein door Marokko, op zoek naar mogelijke s...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief