PvdD wil uitbreiding verbod circus­dieren


21 januari 2015

De Partij voor de Dieren is blij met het kabinetsbesluit voor een verbod op wilde zoogdieren in het circus. Het verbod gaat echter nog niet ver genoeg, daarom roept Esther Ouwehand het kabinet op om het verbod uit te breiden met andere grote zoogdieren, reptielen en vogels en zich daarnaast ook te bezinnen op het gebruik van zeezoogdieren in het dolfinarium.

Na lang wachten en vele verzoeken, zal het per 15 september verboden zijn om wilde dieren als olifanten, tijgers, leeuwen en giraffen te gebruiken in circussen, evenementen en films. De Partij voor de Dieren is hier verheugd over en heeft het kabinet gevraagd om het verbod verder uit te breiden.

Esther Ouwehand: “Het is prachtig dat het kabinet erkent dat het menselijke belang geen rechtvaardiging is voor dierenleed. Ik moedig het kabinet aan dit perspectief ook bij andere vormen van diergebruik nadrukkelijker te hanteren.

Andere zoogdieren
Het besluit voorziet nu alleen in een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren als olifanten, tijgers, leeuwen en giraffen. De PvdD vindt dat ook andere zoogdieren als kamelen, lama’s, alpaca’s en dromedarissen onder het verbod zouden moeten vallen, evenals vogels en reptielen. Ook bij het gebruik van deze dieren is immers sprake van aantasting van integriteit en welzijn van het dier. Ook roept de PvdD het kabinet op zich te bezinnen op soortgelijke vormen van diergebruik, zoals het gebruik van zeezoogdieren in het dolfinarium.

Opvang circusdieren
De opvang van de dieren is niet geregeld in het besluit. De vereniging Wilde Dieren de Tent heeft opvang voor de circusdieren aangeboden. De PvdD heeft aan de staatssecretaris gevraagd of ze afspraken met WDDTU heeft gemaakt of ze een andere goede opvangplek kan waarborgen.

Gerelateerd nieuws

Verklein veestapel voor mens, dier en milieu

Het kabinet kiest voor verdere groei van de veestapel, ondanks de schadelijke effecten op dierenwelzijn, voedselveiligheid, n...

Lees verder

Felixoord moet blijven

Marianne Thieme heeft in Kamervragen het kabinet opgeroepen om het vegetarische verzorgings- en verpleeghuis Felixoord te Oos...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief