Felixoord moet blijven


22 januari 2015

Marianne Thieme heeft in Kamervragen het kabinet opgeroepen om het vegetarische verzorgings- en verpleeghuis Felixoord te Oosterbeek een bijzondere, landelijke status te geven. Vanwege zware bezuinigingen op de zorg dreigt dit zorgcentrum te moeten sluiten. Via een landelijke status zouden de bewoners, die soms al meer dan 50 jaar vegetarisch of veganistisch leven, in dit zorgcentrum kunnen blijven wonen.

Felixoord is het enige vegetarische verzorgings- en verpleegtehuis in Nederland. Hier wonen ouderen die bewust hebben gekozen voor een vegetarische of geheel plantaardige voedingskeuze. Zij kunnen hier zorg ontvangen in een omgeving met gelijkgestemden. Het kabinet heeft de zorg gedecentraliseerd naar gemeenten. Dat gaat gepaard met enorme bezuinigingen. Steeds meer verzorgingstehuizen, waaronder Felixoord, dreigen te moeten sluiten vanwege financiële problemen. Bewoners die bewust hebben gekozen voor een vegetarische leefstijl hebben geen mogelijkheid om naar een ander vegetarisch zorgcentrum te verhuizen. Daarom heeft Marianne Thieme het kabinet opgeroepen om Felixoord een bijzondere, landelijke status te geven en zo het voortbestaan te waarborgen.

Marianne Thieme: “Het kabinetsbeleid schendt mensen in hun recht om zorg te ontvangen die in lijn staat met hun persoonlijke levensovertuiging. De Partij voor de Dieren vindt dat solidariteit, mededogen en vrijheid de uitgangspunten moeten zijn voor het zorgbeleid in plaats van het centraal stellen van geld, zoals dit kabinet doet.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief