PvdD-voorstel aange­nomen: kabinet onder­zoekt plas­tictaks


12 november 2020

Het kabinet gaat onderzoeken of er een nationale heffing mogelijk is op het gebruik van nieuw plastic door fabrikanten. Dit naar aanleiding van een voorstel van Partij voor de Dieren-Kamerlid Lammert van Raan, dat op steun van een Kamermeerderheid kon rekenen. “Nieuw plastic is nu veel goedkoper dan gerecycled plastic. Als we nieuw plastic duurder maken geeft dat een impuls aan hergebruik, en dat hebben we hard nodig in de strijd tegen de uitdijende plastic soep,” legt Van Raan uit.

Door de lage olieprijs is het maken en gebruiken van nieuw plastic voor fabrikanten veel goedkoper dan het gebruik van gerecycled plastic. Recycling van plastic komt hierdoor niet goed van de grond, waardoor bergen plastic afval zich ophopen.

“Wereldwijd worden elke minuut een miljoen plastic flesjes verkocht en belandt er tegelijkertijd één vrachtwagenlading plastic in de zee. We moeten doen wat we kunnen om de oneindige aanvoer van plastic afval te stoppen. Het kabinet gaf eerder aan de plasticproductie niet te willen ontmoedigen, en schoof het probleem af naar de EU. Dat er nu serieus onderzoek komt naar de mogelijkheden voor een nationale heffing is dus heel goed nieuws: eindelijk wil Nederland zelf verantwoordelijkheid nemen!” zegt Van Raan.

Het kabinet moet voor de zomer van 2021 aan de Tweede Kamer rapporteren over de uitkomsten van het onderzoek.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil actie voor betere luchtkwaliteit

Steeds meer onderzoek bevestigt dat er een verband bestaat tussen een slechte luchtkwaliteit en de ernst van de klachten bij ...

Lees verder

PvdD presenteert ontwerp-verkiezingsprogramma en kandidatenlijst

Partij voor de Dieren maakt verkiezingsprogramma en kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen bekend

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief