PvdD presen­teert ontwerp-verkie­zings­pro­gramma en kandi­da­ten­lijst


Plan B: idealisme is het nieuwe realisme

15 november 2020

Partij voor de Dieren maakt verkiezingsprogramma en kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen bekend

De Partij voor de Dieren presenteert vandaag haar ontwerp-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Het programma ‘Plan B’ roept op tot een radicale koerswijziging, met een krimp van 75% van de veestapel waarmee ruimte gecreëerd wordt voor veel meer natuur en oplossing van de woningnood. “Ook in het kader van het bestrijden van de pandemische dreiging die uitgaat van de intensieve veehouderij, ligt het niet voor de hand dat Nederland de slager en de melkboer van de wereld wil zijn”, aldus partijleider Esther Ouwehand.

Top kandidatenlijst aangevoerd door drie vrouwen

Naast het verkiezingsprogramma presenteert de PvdD haar concept-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. Drie vrouwen voeren de lijst aan. Hiermee bevestigt de Partij voor de Dieren als brede emancipatiebeweging veel waarde te hechten aan een meer evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement. Bij de samenstelling van de kandidatenlijst heeft de partij verder rekening gehouden met een zo ruim mogelijke geografische spreiding, zodat ook kiezers buiten de Randstad zich vertegenwoordigd kunnen weten in het parlement.
Lijsttrekker is Esther Ouwehand, die sinds een jaar ook de fractie in de Tweede Kamer aanvoert.

Christine Teunissen, senator en voormalig fractievoorzitter in de gemeente Den Haag, is de nummer 2 op de lijst. Op 3 staat Leonie Vestering, Statenlid in Flevoland en fractievoorzitter in de gemeente Almere. Frank Wassenberg, sinds 2017 Kamerlid, staat op 4 en Lammert van Raan, tevens Kamerlid sinds 2017, op 5. Op 6 staat Eva van Esch, die sinds vorig jaar Kamerlid is. De nummer 7 is Eva Akerboom. Zij was waarnemend Kamerlid en werkt nu in het communicatieteam van de Kamerfractie. Statenlid uit Limburg Pascale Plusquin volgt op 8.

De Partij voor de Dieren kiest met deze lijst voor continuïteit, door ervaren Kamerleden op verkiesbare posities te plaatsen. Tegelijkertijd krijgt jong(er) bewezen talent een hoge positionering zoals blijkt uit het feit dat Christine Teunissen en Leonie Vestering samen met Esther Ouwehand de top van de lijst vormen.

De lijst met 35 kandidaten zal nog worden uitgebreid met een aantal bekende lijstduwers en op 13 december door het congres worden vastgesteld.

Als opinieleider op het dossier zoönosen verwacht de partij aanzienlijke groei te kunnen realiseren bij de komende verkiezingen, die plaatsvinden onder de voor iedereen moeilijke omstandigheden die veroorzaakt worden door de coronacrisis.

Gerelateerd nieuws

PvdD-voorstel aangenomen: kabinet onderzoekt plastictaks

Het kabinet gaat onderzoeken of er een nationale heffing mogelijk is op het gebruik van nieuw plastic door fabrikanten. Dit n...

Lees verder

Klachten stromen binnen bij Landelijk Meldpunt Biomassacentrales van PvdD

Binnen twee weken nadat de Partij voor de Dieren van start is gegaan met een online Landelijk Meldpunt voor Biomassacentrales...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief